U trendu

Word – Ubacivanje komentara

Ukoliko u vašoj firmi više ljudi radi na jednom dokumentu preporučljiva je upotreba komentara (Comments). Komentari predstavljaju male kompjuterske cedulje (zapise, podsetnice), koje se vezuju za određena mesta u Word dokumentu. Inače i kada sami radite, na nekom dužem dokumentu, možete sebe podsećati putem kratkih komentara. Komentari ne utiču na sam sadržaj dokumenta (tekst, slike), niti će biti odštampani na papiru (mada postoji opcija za štampanje i komentara).

Kako se ubacuju komentari? Dovedite tačku za umetanje (kurzor) iz reči koju želite da komentarišete, i izaberite padajući meni „Insert> Comment“. Pored reči će se pojaviti inicijali tj. marker onoga koji umeće komentar, a u dnu prozora otvoriće se okno za unos teksta komentara. Markeri pored inicijala imaju i redni broj komentara, a inače su nevidljivi, i zajedno sa komentarisanom rečju poprimaju žutu boju (da biste ih bolje uočili u tekstu). U donjem oknu pored markera komentara unesite tekst komentara, kada završite kliknite na dugme „Close“ i zatvoriće se okno za unos.

Kako kasnije možemo da pregledamo komentare? To možemo da uradimo na dva načina, prvi način izvodimo putem menija „View> Comments“. Pojaviće se ono isto okno kao za unos, s tim što sada možemo da pregledamo sve komentare (All Reviewers) ili samo one koje smo mi načinili (ako je više njih unelo komentare). Koristite klizač (scroll bar) sa strane da bi ih sve videli, a ako želite da vidite referencu na koju se odnosi neki komentar, kliknite dvostruko na marker komentara u donjem oknu. Drugi način je da pokazivač miša postavimo iznad žuto obeležene reči, pojaviće se „ekranska nalepnica“ – ScreenTip, sa prikazanim imenom komentatora i samim tekstom komentara.

Kada vidimo da određeni komentar nije potreban, obrisaćemo ga tako što dovedemo pokazivač miša iznad komentarisane reči i kliknemo desni taster, te iz kontektsnog menija izaberemo opciju „Delete Comment“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.