Word – Zvučni komentari

Već smo u ranijim prilozima govorili o tome kako kreirati komentare (u Excel-u i Word-u). Ali pri tome nismo spomenuli zvučne (govorne) komentare. Radi se o komentarima koje recimo izgovori onaj koji vrši kontrolu dokumenta, a taj komentar se smesti u zvučni fajl (WAV fajl). Naravno, za govorne komentare potrebno je da su vam na kompjuteru instalirane zvučna kartica i mikrofon. Za ubacivanje govornog komentara treba uraditi sledeći postupak:

  • Otvorite dokument kojem treba da date komentare i kliknite na poziciju, u tekstu, gde želite da ubacite komentar.
  • Izaberite meni „Insert> Comment“ i otvoriće vam se (u donjem delu radne površine) okno „Comments“, gde inače možete videti sve komentare.
  • Kliknite ikonicu „CasseteTape“ u vrhu okna Comments, pa će vam se otvoriti Windows-ov program „Sound Recorder“.
  • Kada budete spremni za izgovor komentara, kliknite na dugme „Record“ (kružna, bordo oznaka) i počeće snimanje.
  • Kad završite sa komentarom, kliknite na dugme „Stop“, te izaberite meni „File> Exit & Return“.
  • Ovakva vrsta komentara će u vašem dokumentu biti predstavljena putem ikonice zvučnika.

Kada ste dodali nekoliko komentara, za njihovo preslušavanje biće dovoljno da dvostruko kliknete na ikonicu zvučnika. Pored ovoga, svaki taj komentar koji ste dodali možete menjati. Da bi promenili komentar kliknite desnim tasterom na ikonicu zvučnika i izaberite „Wave Sound Object> Edit“, i otvoriće vam se ponovo programčić „Sound Recorder“, uz pomoć koga ćete izvršiti korekciju komentara. Uz govorni komentar uvek možete dodati i tekstualni koji ćete uneti pored ikonice zvučnika u oknu „Comments“. I da vam na kraju napomenemo da govorni komentari treba da budu sažeti i kratki, jer veliki komentari tj. zvučni fajlovi ovog tipa, zauzimaju puno prostora na hard disku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.