U trendu

Zakerberg: Malo verovatno da je Fejsbuk uticao na ishod izbora u SAD

Osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg najavio je da će ta društvena mreža preduzeti mere povodom lažnih vesti pošto je optužena da je uticala na rezultate američkih predsedničkih izbora.

Zakerberg je odbacio kritike da je Fejsbuk uticao na ishod izbora, ali i dodao da želi da se smanji broj lažnih vesti.

Na celom Fejsbuku, više od 99 odsto sadržaja je autentično, a samo mali deo su lažne vesti i prevare, naveo je Zakerberg, dodajući da je zato izuzetno malo verovatno da su prevare i lažne vesti uticale na izbore u SAD.

Zakerberg je rekao da Fejsbuk ne želi prevare i da je cilj da se korisnicima ponudi sadržaj koji smatraju najsmislenijim, kao i tačne vesti, zbog čega je počeo rad za obeležavanje prevara i lažnih vesti.

Bi-Bi-Si (BBC) navodi da bi Fejsbuk mogao da krene koracima Gugl njuza (Google News), koji je u oktobru počeo „proveru činjenica“ kako bi se označile sumnjive priče i povezale s kredibilnim portalima koji su pokazali da su netačne, što je postignuto algoritmom.

Fejsbuk je eksperimentisao i sa urednicima, ali su moderatori optuženi da su skloniji prema liberalnim stavovima, nego prema sadržaju koji je pogodovao Donaldu Trampu, republikanskom kandidatu koji je pobedio prošle nedelje na izborima u SAD, dodaje BBC.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike