Zbog bolesti pilota odložen završetak leta solarnog aviona oko sveta

Poletanje eksperimentalnog aviona “Solar impuls 2” iz Egipta za Abu Dabi što je posljednjoj etapa njegovog leta oko sveta, danas je odloženo zbog bolesti pilota.

“Bolestan sam. Stomačni problem. Radije bih da se odloži poletanje @Solarimpulse. Ne mogu da letim 48 sati u ovom stanju”, napisao je Bernar Pikar, pilot, na Tviteru, dok se pripremao da krene iz Egipta.

“Solar Impuls 2” je u sredu stigao na aerodrom Kaira, na putu ka sedamnaestoj, poslednjoj deonici svog putovanja oko sveta, ka Abu Dabiju (UAE), odakle je krenuo 9. marta 2015. godine.

Od početka avanture avionom naizmenično upravljaju dva švajcarska pilota – Andre Boršberg i Bernar Pikar.

“Pikaru juče nije bilo dobro. Mnogo je bolje jutros. A onda mu je noćas bilo još gore. Tako da smo doneli tu odluku (…). To nije laka odluka, ali to je mudra odluka, iz bezbednosnih razloga”, rekao je Boršberg novinarima koji su se okupili u Kairu da prisustvuju poletanju aviona.

Solarni avion koji je u ponedeljak krenuo iz Sevilje, u južnoj Španiji, stigao je u Egipat posle putovanja od 3.745 kilometara, za 48 časova i 50 minuta.

Krajem juna “Solar Impuls 2” je ušao u istoriju kao prvi avion s pogonom na struju iz fotonaponskih ćelija koji je preleteo Atlantik.

Težine 1,5 tona, ali veliki kao “Boing 747”, “Solar Impuls 2” leti prosečnom brzinom od svega 50 kilometara na sat. Elektromotore koji okreću njegove elise, napajaju baterije koje se pune strujom iz 17.000 solarnih, fotonaponskih ćelija na krilima avona.

(Beta)

Ostavite komentar