Zbog prava na zaborav „Gugl” se žali najvišem francuskom sudu

Foto: HebiPics/Pixabay.com

Kompanija „Gugl” žalila se najvišem francuskom sudu zbog toga što je nacionalna agencija za zaštitu podataka te zemlje tražila od najvećeg svetskog internet pretraživača da pravo na digitalni zaborav primenjuje globalno, na svim svojim sajtovima.

Prema tom pravu, koje postoji samo u Evropi, svi internet pretraživači dužni su da na zahtev korisnika iz rezultata pretrage uklone veze ka stranicama koje sadrže netačne, nebitne ili lične podatke o tom korisniku. Budući da je reč o pravu ustanovljenom u Evropi, američka kompanija smatra da ono treba da važi samo za „Guglove” sajtove sa evropskim domenima (google.fr…), ali ne i za globalni sajt google.com iako ga „Gugl” primenjuje i na tom sajtu ukoliko se pretražuje iz neke od evropskih zemalja.

Na primer, ukoliko je neka stranica izbačena iz rezultata pretrage, ona se neće prikazivati kada se sajtu google.com pristupa iz Velike Britanije, Nemačke, Holandije i Francuske, ali će se regularno pojavljivati kada se pretraga obavlja, na primer, iz SAD-a. Međutim, za francuske regulatore to nije bilo dovoljno, pa su polovinom prošle godine zahtevali da „Gugl” primenjuje pravo na zaborav za sve pretrage na svim svojim domenima, uključujući i neevropske.

Francuski argument bio je da ovo pravo, koje je ustanovio Evropski sud pravde, ima smisla jedino ukoliko važi svuda. „Uzmimo na primer korisnika koji je tražio da se u rezultatima pretrage njegovog imena ne pojavljuju linkovi ka njegovom starom profilu na sajtovima za upoznavanje. Time bi izbegao nesporazume sa verenicom iz Francuske, ili sa rođakom iz Portugalije, ali bi njegov radoznali komšija koji je lažirao da pretražuje iz neevropske zemlje, ili kolega iz SAD-a, to i dalje mogli da dobiju u pretrazi”, naveli su iz francuske agencije za zaštitu podataka.

Internet džin iz Silicijumske doline oglušio se o ovaj zahtev tvrdeći da francuski zakon ne može da važi za ceo svet i sada, posle 10 meseci, podneo žalbu vrhovnom francuskom sudu. Međutim, postoji jedno pravo koje „Gugl” ipak primenjuje globalno iako se zakoni koji ga regulišu razlikuju od zemlje do zemlje. Reč je o zaštiti autorskih prava, tačnije o njegovoj američkoj verziji koju pretraživač primenjuje na svim svojim domenima.

Pritom, neuporedivo više zahteva za brisanjem određenih linkova iz rezultata pretrage kompanija primi zbog povrede autorskih prava nego prava na zaborav. Samo prošlog meseca od „Gugla” je zatraženo da iz pretrage ukloni čak 88.814.884 linkova zbog kršenja autorstva, dok je za prethodne dve godine, od početka primene, bilo oko 1,5 miliona zahteva (najviše iz Francuske) da se određene veze izbace iz pretrage zbog prava na zaborav.

(A. M, Politika)

Ostavite komentar