U trendu

Život posle smrti je nemoguć, tvrdi poznati fizičar (video)

Šon Karol, profesor fizike sa uglednog Univerziteta tehnologije Kalifornija, tvrdi da je život posle smrti, ideja koju promovišu brojne svetske religije, fizički nemoguć.

„Mi potpuno razumemo zakone fizike koji stoje u pozadini svakodnevnog života“, rekao je Karol, dodavši kako sve ono što se događa u stvarnosti mora da bude unutar okvira mogućeg.

Da bi život posle smrti postojao, svest bi morala da bude odvojena od našeg fizičkog tela, a to nije slučaj, tvrdi fizičar. Svest je, na vrlo elementarnom nivou, niz atoma i elektrona koji tvore ono što nazivamo umom. Zakoni fizike ne dozvoljavaju tim česticama da funkcionišu na taj način nakon ljudske smrti, smatra Karol.

„Ideja da neka vrsta svesti postoji nakon što naša tela umru i raspadnu se na atome koji ih konstituišu ima jedan veliki, nepremostiv problem. Naime, mi potpuno razumemo zakone fizike koji određuju naš svakodnevni život i ne postoji nijedan način da ti zakoni dozvole „preživljavanje“ informacija u našim mozgovima nakon smrti“, napisao je Karol za Scientific American.

Karol se poziva na kvantnu teoriju polja koja kaže da svaka vrsta čestica stvara sopstveno polje. Primera radi, svi fotoni u svemiru imaju svoje polje, baš kao i svi elektroni i ostale vrste čestica.

Da postoji život posle smrti, mogli bismo da ga izmerimo

Karol objašnjava da bi, ako se život na bilo koji način nastavlja nakon smrti, testiranja kvantnih polja otkrila „duhovne sile“ ili „duhovne čestice“, a to se ne događa.

„Ako stvarno postoje samo atomi i poznate sile, ne postoji način da ljudska duša preživi smrt“, napisao je Karol.

„Verovanje u život posle smrti zahteva, blago rečeno, fiziku koja nadilazi Standardni model. I najvažnije od svega, trebalo bi da postoji način da ta „nova fizika“ na neki način interagriše sa atomima koji nas čine. U kvantnoj teoriji polja ne može postojati kolekcija „duhovnih čestica“ i „duhovnih sila“ koje interagrišu sa našim običnim atomom jer bismo ih u protivnom detektovali u postojećim eksperimentima“, smatra Karol.

Život posle smrti je „dramatično nekompatibilan“ sa modernom naukom

Jednom kad to prihvate svi naučnici, moći ćemo da počnemo da razumemo način na koji ljudski um funkcioniše, uveren je fizičar, prenosi Index.

„Ne postoji razlog da budemo agnostici oko ideja koje su dramatično nekompatibilne sa svime što znamo o modernoj nauci. Jednom kad predvladamo našu nevoljnost da se suočimo sa stvarnošću po ovom pitanju, možemo se pozabaviti puno zanimljivijim pitanjima, poput onih o načinu na koji ljudska svest zaista funkcioniše“, zaključuje Karol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)