Ako ste ogovarale drugaricu

Svađe se dešavaju. Može se desiti da se posvađate s bilo kime, pa i s najboljom drugaricom. Zbog sitnice, zbog krupne stvari, tek, posvađate se, a nekada se i izvrištite jedna na drugu i svašta jedna drugoj kažete. Posle takve svađe ste, naravno, besne kao ris. Tako ljute, možete svašta nepromišljeno da učinite, recimo, da pred svima žestoko izogovarate svoju do juče najbolju drugaricu. Možete da složite zaista sočne pričice. Pa, bila vam je najbolja drugarica, vama se o svemu poveravala, ko bolje zna njene tajne nego vi? Ipak, sigurno ste svesne da ovakvo ponašanje nipošto ne može da bude u redu.
Jasno je da svoj bes zbog svađe treba nekako da izbacite iz sebe, nećete ga kao otrov držati unutra, ali ogovaranje drugarice je veoma loša ideja i jako ružno. Time izdajete njeno poverenje, a nećete steći ni nove prijatelje tako – da, većina će saslušati sve sočne pričice koje imate da ispričate, ali ko bi želeo da se druži s nekim ko će nakon sukoba sve poverene mu tajne i probleme zlobno da izbrblja unaokolo? Niko ne voli one koji iza leđa šire ružne priče. Šta bi onda bilo bolje učiniti?
Ako ste ljuti na drugaricu, verovatno je najbolje da se izjadate sestri ili nekoj drugoj drugarici kojoj verujete da će ćutati o ispričanom. Možda će sestra ili drugarica umeti čak i da vam daju dobar savet – nema veze ako je sestra mlađa od vas (osim ako je baš u pelenama), i oni mlađi umeju da smisle nešto pametno, a svađu razume svako.
A šta ako ste drugaricu već izogovarale? Tada bi najbolje bilo da joj kažete šta ste učinile, pre nego što to čuje od nekog drugog. Naravno, trebalo bi i da joj se izvinite i da joj objasnite šta vas je u sukobu toliko povredilo da niste mogli da se suzdržite od ogovaranja. Pošto je reč o vašoj najboljoj drugarici, verovatno će i ona, kao i vi, želeti da rešite sukob i da se pomirite – a onda možete zajedno da stanete na put ružnim pričama koje ste raširile o njoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.