U trendu

Bašta u sobi

Bašte uvek lepo izgledaju, bar kad se redovno održavaju, i mnogi ih vole. Nažalost, većina nema uslova da ima pravu baštu, ali ako volite biljke, neku vrstu bašte možete napraviti i u sopstvenoj sobi. Cveće u saksijama vam ništa ne znači? Ne mora da se radi o cveću – može se raditi i o nečemu sa upotrebnom vrednošću.
Pod „upotrebnom vrednošću“ mislimo na hranu, ali ako ste se uplašili da ćemo vam predložiti da u sobi gajite paradajz i drugo povrće, ne brinite, nećemo (mada, za one koje to zanima, paradajz sasvim lepo uspeva u saksiji, a i ne izgleda loše). Mislimo na začinsko bilje. Deo povremeno možete secnuti kad vama ili nekom od ukućana zatreba baš taj začin za neko jelo, a ostatak će i dalje lepo izgledati.
Koje biljke vam predlažemo? Taragon, origano (možete odmah da zamislite picu), bosiljak i majčina dušica (timijan) svi lepo i simpatično izgledaju; neće vam zauzeti mnogo mesta, pošto ih možete staviti u minijaturne saksije. Ako uz to saksije budu i dekorativne, možete napraviti zaista lep aranžman i pred celim društvom se pohvaliti svojom sobom. Ove biljčice nisu nešto preterano zahtevne, samo se povremeno treba setiti da ih zalijete i treba im i nešto svetlosti, a bile bi vam zahvalne ako prljavu odeću ne bacite baš preko njih. Inače, koliki god da vam je nered u sobi, njima to neće smetati niti će se žaliti.
To još nije sve. Kao što vam je sigurno poznato, svaka od biljaka koje smo naveli ima specifičan, prijatan miris, tako da će vaša mala bašta, pored toga što će lepo izgledati, lepo i mirisati (možete slobodno da zaboravite na bilo koji osveživač mirisa za prostorije, neće vam trebati). Dakle, uz sasvim malo truda, možete imati stvarno atraktivnu i mirisnu bašticu samo za sebe – plus besplatne začine kad god su vama ili nekom od vaših ukućana potrebni. Još ćete biti sigurni da u tim začinima nema ničeg veštačkog osim ako ga sami tamo ne stavite, a prirodna, zdrava hrana je sad veoma u trendu. Nije loša nagrada za povremeno zalivanje nekoliko biljčica, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.