U trendu

Bez cmakanja i grljenja

Nežnosti i prijateljstva nikada previše, ali nežnost i prijateljski gestovi su jedno, a „javno izvođenje“ nešto sasvim drugo – i to drugo može mnogima biti odbojno i navesti ih da se osećaju neprijatno, pa bi to bilo dobro izbegavati.
Ovde se ne radi o onome „kome smeta, ne mora da gleda“, kao kada se neko zgrozi kada se dve drugarice, prilikom pozdravljanja, kratko poljube u obraz. Ima, zaista, onih kojima sve i svašta smeta, i ne možete povlađivati svačijoj preosetljivosti, da i ne spominjemo da je svakako lepše da se, recimo, dve prijateljice prilikom pozdravljanja zagrle nego da ih vidite (i i te kako čujete!) kako se žučno svađaju na javnom mestu i vređaju jedna drugu.
Međutim, ima dosta onih situacija kada vas neko – prijateljica ili prijatelj ili možda neko od rodbine – prilikom pozdravljanja „ižvalavi“ od poljubaca, zagrli vas toliko jako da pomislite da će vam rebra pući, stariji rođaci nekada prilično jako uštinu za obraz… Hej, dosta je! Samo se pozdravljate, u principu bi i obično rukovanje bilo dovoljno! Lepo je kada vas neko voli i baš mu/joj je drago što vas vidi, samo što opisani preterani „izlivi nežnosti“ više ostavljaju utisak foliranja nego iskrenih osećanja, da i ne spominjemo da stvarno nikom ne prija kada kao da ga je „izbalavio“ srećni bernardinac i kada mora obazrivo da diše jer nije siguran da mu nije puklo neko rebro. To teško da se može nazvati nežnošću.
Nežnost je divna, ali preterivanje, a naročito foliranje, nisu. Pored toga, ne treba zaboraviti da ima uzdržanijih osoba, kojima je sasvim dovoljno da se prilikom pozdravljanja rukuju – njihove želje bi trebalo poštovati, jer nežnost nije nežnost ako se nekome nameće, a to što neko ne želi da ga izljubite i izgrlite ne znači da vas ne voli. Zato, molimo vas, obazrivo s ovakvim izlivima, a poželjno je i ne praviti predstavu od njih.
A šta ako neko tako prilikom pozdravljanja „navali“ na vas, a vama to nimalo ne prija? Kad se sretnete s tom osobom, ispružite ruku kako biste se rukovali, i zatim tako ispruženu ruku čvrsto držite kako biste održali distancu; zadržite osmeh na licu i nastavljajte da držite distancu, a ako je potrebno, možete i da kažete toj osobi da vam je drago što je vidite. Pre ili kasnije će shvatiti da vi ne idete dalje od rukovanja, i preći će na „balavljenje“ nekog drugog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.