Blam može biti sladak

Većina strahovito mrzi kada se izblamira, naročito ako se to desi pred simpatijom ili pred dečkom ili devojkom. Mada blamovi mogu biti nezgodni, svakako nisu kraj sveta, i u najvećem broju slučajeva neće pokvariti mišljenje vaše simpatije, dečka ili devojke o vama.
Naravno, koliko će mišljenje o vama osobe koja vam se dopada biti pokvareno dobrim delom zavisi i od toga čime ste se izblamirali – ako se, recimo, napijete pa se ispovraćate pred voljenom osobom, ili se ispovraćate njoj na cipele, to teško da će joj biti simpatično. Ili, ako pokušate da se napravite važni pred voljenom osobom time što ćete nekog vređati, a taj neko vas verbalno "poklopi", ni takav blam neće izazvati simpatije voljene osobe. Ili, ogovarate nekog, a taj neko se zatekne iza vas i sve čuje – ne, ni to nije simpatično. Vašu simpatiju neće impresionirati to koliko možete (ili ne možete, bar ne bez blamirajućih posledica) da popijete, koliko da se "uradite", to što nekog vređate, ponižavate, ogovarate… Samim tim, neće joj biti simpatično ni ako se prilikom takvih postupaka izblamirate.
Međutim, ako pokušavate da simpatiji ili voljenoj osobi kažete nešto pametno ili duhovito i time je impresionirate, pa se spetljate i kažete nešto skroz pogrešno, to joj vrlo lako može biti slatko. Ili pokušate da izvedete neki komplikovan plesni korak i sapletete se, i to može da deluje simpatično. U principu, onda kad pokušavate da uradite nešto lepo i pozitivno, pa se puno trudite i ipak vam ne uspe nego se izblamirate, to izaziva simpatije – pokušali ste nešto lepo, a sad, što vam nije uspelo, pa dešava se, niko nije savršen, nema nikoga kome uvek sve uspeva.
I ne samo da takva vrsta blamova može biti slatka i kod voljene osobe izazvati nežna osećanja već je to na neki način i opušta. Pred voljenom osobom se neretko osećamo kao pod samonametnutim pritiskom da budemo uvek savršeni, a ako voljena osoba napravi neku bezazlenu grešku i time se izblamira, onda se i mi opustimo – dobro je, greške su dozvoljene, povremena greška neće značiti kraj sveta.
Zato, bez velikog straha od blama – jesu nezgodni, ali je neretko samo vaš ego taj koji istrpi udarac, ne i vaš odnos s nekim do koga vam je stalo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.