Češalj ili četka?

Kosa: izuzetno važan detalj (i ne samo detalj) i kod dečaka i kod devojaka – nemali broj ljudi na osobama suprotnog pola prvo primeti kosu. Pored toga, lepo je i kad naši prijatelji primete da nam je kosa fenomenalna, božanstvena – jao, kako ti to uspeva? Zato, kosu valja maziti, paziti i negovati – a među glavnim sredstvima za to su češalj i četka.
Za početak, da podsetimo: češalj i četka su lična stvar, koliko i četkica za zube. Ma koliko volele svoju najbolju drugaricu, nećete joj baš pozajmiti svoju četkicu za zube, zar ne? Bar se nadamo da nećete. Isto tako, ne bi trebalo pozajmljivati ni češalj ni četku – to je najbolji način da budete sigurni da nećete "pozajmiti" ni gljivice, perut, vaške…
Osnovna namena češlja je raščešljavanje i zaglađivanje. Ukoliko imate kratku kosu, dobro će vam poslužiti češalj dugačak dvadesetak centimetara sa gustim zupcima (plastični češljevi su najbolje rešenje – izbegavajte metalne i drvene zbog statičkog elektriciteta). Ako imate dugu kosu, za vas je idealan češalj debelih, široko razmaknutih zubaca. Kosu treba raščešljavati od krajeva, postepeno idući ka korenu – na taj način se neće lomiti. Bitno je da češalj održavate čistim – najlakši način za to je da, kad perete kosu, šamponom operete i češalj.
Osnovna namena četke je uklanjanje prašine i podsticanje rasta (ne raščešljavanje, mada je neki, iz lenjosti, i za to upotrebljavaju). Zgodno je koristiti je pre odlaska na spavanje – time ćete ukloniti prašinu koja se nakupila u toku dana, kao i ostatke gela, laka i slično – ukoliko to ne učinite, vaša kosa može izgubiti sjaj. Pored toga, četka opušta vlasište, podstiče cirkulaciju u koži glave i smiruje. Opada vam kosa? Četkanje podstiče rast.
Ukoliko vam je kosa tanka, dovoljna vam je manja četka (bitno je da ima jastuče, zbog lakog i prijatnog četkanja). Ako vam kosa, naprotiv, liči na lavlju grivu, potrebna vam je široka četka, obavezno sa jastučetom i dugačkim zupcima koji su zaobljeni na vrhu da ne bi oštetili vlasište. Bitno je da svakog dana uklanjate vlasi koje su ostale na četki; jednom nedeljno potopite četku u sapunicu ili šampon, isperite je i ostavite da se osuši. Još nešto: ukoliko imate dugu, gustu kosu, nije loša ideja da uložite u četku od prirodne dlake. Skupa je, ali dugo traje i ne uništava keratin u vlasima – pa će vam kosa i ostati lepa.
Održavajte pažljivo svoj pribor za kosu, pa će i taj pribor održavati vašu lepotu.

Ostavite komentar