najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čuvajte se neželjene trudnoće

Seks je kod nas, nažalost, i dalje tabu tema, što posebne probleme pravi onda kad ne možete od sopstvenih roditelja da saznate dragocene informacije, kad se ne usuđujete ni da pričate s njima o tome – a rezultat je prilično visok broj neplaniranih trudnoća kod vaših vršnjakinja.
Danas se i momci i devojke sve mlađi upuštaju u seksualne odnose. Roditeljima mnogih od njih se to ne sviđa, ali osim da ih drže zaključane u kući, teško da mogu da ih spreče, pa se mnogi roditelji prave da ne primećuju, ili jednostavno odbijaju da razmišljaju o celoj stvari, sami sebe ubeđuju da nema šanse da je njihovo dete počelo da radi tako nešto, pa, maltene do juče je bilo u vrtiću! U školi vam takođe ne kažu mnogo, pa glavni izvori informacija ostanu vaši vršnjaci (koji se neretko prave da su znatno iskusniji i bolje informisani nego što zaista jesu), poneki tinejdžerski časopis i Internet. U informisanju bi vam mnogo pomoglo i savetovalište za mlade u domu zdravlja, kao i razgovor s ginekologom, ali malo ko to uradi, u dom zdravlja se uglavnom ode onda kad se već sumnja na trudnoću ili na infekciju. Pored toga, mada su odlasci u savetovališta te vrste u principu privatni i vaša privatnost se čuva, u manjim mestima, gde svi sve znaju, privatnost je maltene nemoguće sačuvati. Delom zbog nedostatka informisanosti, delom zbog "neće valjda meni da se desi", kod nas postoji veliki broj maloletničkih trudnoća, kao i polnih infekcija.
Što se tiče metoda zaštite od neželjene trudnoće, najčešći su metod prekinutog odnosa (nepouzdan, jer čak i ako sasvim malo sperme dospe u vaginu, a sperma se luči i pre ejakulacije, može doći do trudnoće), nekad kombinovan i s metodom plodnih dana (takođe veoma nepouzdano, delom jer mnoge devojke ne umeju da ih izračunaju, delom jer se kod velikog broja devojaka, zbog još uvek neurednog ciklusa, plodni dani i ne mogu izračunati). Najčešći metod zaštite od polno prenosivih bolesti? "Neće valjda", i "Mi se volimo i verujemo jedno drugom". A onda, kao što smo rekli, dođe do toga da devojčice zatrudne, momci neretko uplašeno pobegnu, neki i misle da je to samo devojčin problem, i rezultat bude ili da postanete mama još pre punoletstva, što vam na mnoge načine promeni život, ili abortus, što vas ostavi jako povređene, i može da dovede do nemogućnosti da ikad dobijete decu. A tu su i polne bolesti, od kojih neke (HPV infekcija, hlamidija, ureaplazma, mikoplazma) mogu čak i da ne daju simptome pa i ne znate da ih imate, samo vam jednog dana nikako ne uspeva da dobijete dete, ma koliko ga želele ili se kasnije javi neka teška upala, a postoji i rizik od kancera.
Da do svega toga ne bi došlo, zaboravite na "neće mene" razmišljanje. Ukoliko se upuštate u intimne odnose, obavezno koristite kondom, u dogovoru s ginekologom (obavezno u dogovoru s njim, nikako napamet!) devojka može da koristi i kontraceptivne pilule, koje ne štite od polno prenosivih bolesti, ali štite od trudnoće. Takođe, poželjno je da se pre stupanja u intimne odnose i devojka i dečko pregledaju i testiraju na moguće infekcije (da, pre toga, ne tek nakon što stupe u odnose) i da redovno idu na kontrole.
Uživajte – ali se pri tom i zaštitite!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike