U trendu

Čuvati tajnu – ili ipak ne? (1)

Šta je sad to, reći ćete na pitanje iz naslova. Tajna je tajna, naravno da je treba čuvati! Ako vam se neko poveri, definitivno nije u redu da to „rastrubite“ unaokolo, jer time izdajete poverenje te osobe! Generalno uzev, u pravu ste, naravno, i sigurno da nikad nije u redu nečiju tajnu „rastrubiti unaokolo“.

Ipak, ima situacija kada je to što vam se neko poveri zapravo poziv u pomoć – a može se desiti da vi tu ne možete da pomognete, ali pošto ste jedina osoba koja zna da je pomoć potrebna, ipak treba nešto da učinite. Niste sigurni o čemu govorimo? Evo nekih situacija kada bi trebalo da čuvate tajnu – a i nekih kada bi diskretno trebalo da tražite dodatnu pomoć.

Prvi poljubac: vaš drug ili drugarica su se prvi put poljubili sa devojkom ili dečkom i sad su kao na oblacima. Naravno, to je tajna koju morate da sačuvate – radi se o nečemu veoma osetljivom i veoma ličnom. Treba da vam bude drago što su to baš s vama podelili – znači da u vas imaju bezgranično poverenje – i da ćutite kao zaliveni.

Tajna ljubav: vaš drug ili drugarica su zaljubljeni u nekog i mole vas da nikome ne kažete za to. Ovde bi takođe trebalo poštovati njihovu želju. Naravno, treba im pomoći u „razrađivanju taktike“ kako da priđu toj osobi, ako vas zamole za takvu vrstu pomoći, ali bila bi stvarno loša ideja da bilo šta počinjete bez njihovog znanja, makar to bilo i u najboljoj nameri.

Neželjena trudnoća: vaša drugarica je neplanirano ostala u drugom stanju – potpuno je izbezumljena i ne zna šta da radi, ili, znatno ređe, drug vam uplašeno poverava da mu je devojka u drugom stanju i da nema blage veze šta treba da uradi. Tu je prvo potrebno da se natenane posavetujete sa osobom koja vam se poverila šta može da se uradi. Ukoliko vam se drugarica poverila, pitajte i da li njen dečko zna i kako je reagovao (sigurno joj je potrebna i njegova podrška; nažalost, mnogi dečaci se u takvim prilikama prestraše i nestanu).

Idealno je da toj devojci pomogne majka; ako sama nije u stanju da razgovara sa majkom, pokušajte vi da njenoj majci nagovestite da njena ćerka ima ozbiljan problem. Moguće je da prva majčina reakcija neće biti baš onakva kakvu biste želele, ali zaista će malo koja majka ostaviti svoje dete na cedilu u takvoj situaciji. Ako se od majke baš ne može dobiti pomoć, postoje medicinske ustanove koje mogu da pomognu i koje garantuju stopostotnu diskreciju. Postoji i situacija kada vaša drugarica nikako da dobije, ali se stalno nada da joj samo kasni i stidi se da ode ginekologu na pregled – tada je najbolje da je nagovorite da ipak ode na pregled i da idete s njom da joj „držite strah“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike