najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li je novac dobar poklon?

Neki smatraju da je najbolji mogući poklon – novac. Onda ta osoba sama bira šta će da kupi, a ne da vi nagađate i rizikujete da kupite pogrešno. U nekim prilikama novac jeste zgodan kao poklon, ali ima kada je jednostavno neprikladan.
Kad vam roditelji umesto poklona daju novac, to može da bude sasvim u redu, naročito ako imaju običaj da vam daju stvari koje uopšte ne želite niti vam se sviđaju. Novac može da bude upotrebljiv kao poklon i u nekim prijateljstvima ili, recimo, za venčanje. Ali, kada se radi o nečemu intimnijem, loša je ideja dati novac umesto poklona.
Ukoliko dajete voljenoj osobi, nije verovatno da će joj biti drago ukoliko joj date novac, kao da je za nešto plaćate. Pored toga, novac je kao poklon bezličan, ne nosi nikakav lep emotivan naboj kakav bi trebalo da postoji u ljubavnoj vezi. Još nešto: svako može samo tako da "pljusne pare" (pod pretpostavkom da ih ima); znatno je teže potruditi se i smisliti kakav bi se poklon dopao dragoj osobi, i baš zato se takav trud više ceni i više znači, čak i ako odaberete pogrešno. Makar ste se potrudili, umesto da bez razmišljanja date novac. A uvek je moguće smisliti bar nekakav poklon kojim biste raznežili voljenu osobu – ako ništa drugo, većina voli slatkiše, a još ako su lepo upakovani, eto simpatičnog poklona.
Razume se, ovde ne govorimo o situacijama kad se vas nekoliko skupi, svako da nešto novca, i od tog novca kupite zajednički poklon nekom za rođendan, poklon kakav niko od vas pojedinačno ne bi mogao da priušti da kupi. To je nešto drugo, jer to i dalje uključuje biranje poklona i trud da se nađe nešto što bi se toj osobi dopalo.
Ukratko: novac može da posluži umesto poklona i u nekim prilikama je zaista praktičan (posebno na venčanju, bolje je dati novac nego da novopečeni mladenci dobiju osam servisa za ručavanje, sedam pegli i tri kompleta vinskih čaša), ali ako se radi o nekim bliskim odnosima, kao što je darivanje voljene osobe, ipak bi se trebalo potruditi i odabrati poklon.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike