najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Dan kada imate kontrolni ili odgovarate

Nekada ne znate unapred kada ćete odgovarati, ili vas nastavnik iznenadi kontrolnim zadatkom, ali nekada ispitivanje i odgovaranje ili kontrolni zadatak budu unapred najavljeni, i za takve dane dobro je držati se određenih pravila kako bi vam mozak funkcionisao što je moguće bolje i kako biste što bolje pokazali svoje znanje.
Potrudite se da sve što vam je potrebno pripremite i spakujete prethodno veče. Potrebne papire, olovke, neku stvarčicu koja vam donosi sreću ako verujete u takve stvari, kao i sve ostalo što će vam biti potrebno u školi sledećeg dana – sveske, udžbenike i druge stvari koje redovno nosite (ne, ne stavljamo i "puškice" na spisak). Ako budete morali da se pakujete ujutru, to će vas dodatno unervoziti, plus biste mogli nešto da zaboravite, što bi dovelo do dodatne panike pred odgovaranje ili kontrolni.
Obavezno je da dobro doručkujete. Ne toliko da pretovarite stomak, naravno, ali neće vam nimalo pomoći ako vam stomak krči od gladi dok odgovarate ili radite kontrolni. A nije loša ideja ni da od kuće ponesete užinu, tako da ne morate tog dana da razmišljate o kupovini nečega na odmoru, već ćete imati sa sobom nešto ukusno što volite.
Bez prelistavanja beležaka u poslednji čas, bez davanja udžbenika drugu ili drugarici kako bi vas preslišali na odmoru pred odgovaranje ili kontrolni. To će vas dodatno unervoziti, onda će vam biti teže da se prilikom odgovaranja ili kontrolnog setite onog što znate. Šta ste naučili, naučili ste; mini-provere pred sam čas neće vam nimalo pomoći.
Još nešto: obavezno pažljivo saslušajte pitanje ili ga pažljivo pročitajte ako se radi o kontrolnom. Može da zvuči kao nešto što je nepotrebno pominjati jer se samo po sebi podrazumeva, ali jedna od najčešćih grešaka bude upravo ta da neko nije dobro razumeo šta je zapravo to o čemu treba da priča ili piše.
Srećno!

1 komentar
  1. Vidak Vučenić

    Nadam se da će mi pomoći ovaj savet, jer često dolazim u ovakve situacije. Inače, imam sve petice i trudim se da pokupim što više saveta od drugih kako bi moj uspeh bio još sigurniji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike