Davati u ljubavi

Nije nikakva tajna da je u ljubavi neophodno davati, ali nije ni uvek jasno koliko treba davati. Uglavnom se smatra da oboje treba da daju podjednako, pola-pola, ali ako želite da vam veza potraje, bolje će ići ako dajete 60 odsto, a primate 40 odsto.
Na ovu ideju bi se mnogi pobunili: hej, a ja? Hoću i ja da dobijam, i ja da primam, a ne samo ja da dajem! Tajna je u sledećem: veza će potrajati ako se oboje ponašaju tako da daju 60 odsto, a primaju 40.
Koncept ove ideje je da voljenu osobu, ne sebe, uvek stavljate na prvo mesto. Ideju nije teško razumeti onako apstraktno, ali, znamo, nije nimalo lako dosledno je sprovoditi u praksi. Naročito ne danas, kada sve više ljudi biva naučeno da uvek sebe treba da stave na prvo (i drugo, i treće, i svako raspoloživo) mesto.
Znate šta je najbolje u 60/40 ideji? To što, ako je oboje dosledno sprovodite, zaista dobijate sve što vam je u vezi potrebno. Dobijate i vi i voljena osoba. Dobijate znatno više nego onda kada sebe večito stavljate na prvo mesto. I mnogo ste srećniji.
Još jednom da naglasimo, da bi ovaj koncept uspeo, neophodno je da se stvarno oboje ponašaju na taj način. Inače će se onaj ko pruža osećati kao budala koja pušta da je iskorišćavaju, a ni ovo drugo neće biti zaista srećno – može da bude na neki način zabavno, i hrana za ego, i da vam pruži osećaj nadmoći to što vam uspeva da iskorišćavate nekog i taj neko se lomi oko vas, ali tu onda nema govora o ljubavi.
A šta da uradite ako se vi ponašate po navedneom principu, ali vaš dečko ili devojka ne postupaju tako? Onda ili pružate pogrešnoj osobi, onoj koja vas nije vredna, ili vaš dečko ili devojka ne umeju da vam uzvrate, ne znaju kako. Ako je ovo drugo u pitanju, podučite ih, stavite im do znanja šta je to što vam je potrebno, a ako se radi o tome da pružate pogrešnoj osobi, pa, prestanite s tim i nađite nekog ko će umeti da vas ceni.

5 komentara
 1. Aleksandar

  Ko ima vremena da podučava o ljubavi ako ne zna da ceni. Okreneš se i odeš.

 2. Nataša Gajić

  Mrdni malo, ti što uvijek dobro prolaziš i bez para, pored sebe. Sreća nije u novcu, ali je donosi i kad druge nemaš – imaćeš.

 3. Nataša Gajić

  Hvala na komentaru, više su nego rijetkost a čest sam posjetilac.

 4. Vlada Vasić

  Ovo što je devojka iz Brčkog napisala možda je tako, ali u mikroekonomiji. Ljubav je ipak nesto više i uzvišenije od mikroekonomije, tako da ova tvoja priča ne stoji. Pozdrav

 5. Nataša Gajić

  „Najbolje prolaze“ oni koji stupajući u jednu bilo na kojim osnovama zasnovanu vezu polaze od kalkulisanja, jasnije rečeno, obične računice i unaprijed se pitaju: koji je tu moj interes i kolika je mogućnost i vjerovatnoća da se on tu i ostvari. Čovjek je biće interesa i uvijek polazi od toga koliko će u nekom odnosu „profitirati“ on, a koliko druge strane zainteresovane da uđu s njim u „zajednički posao“. Niko ne nastupa, bar ne svjesno, kao rođeni gubitnik, neko kome je suđeno da bude iskorišćavan i ko se unaprijed miri sa tim. Otkazaće takav sporazum u kome mu se predočavaju uslovi u kojima on prvo mjesto za sebe ustupa drugoj strani iz nekih viših, idealizovanih, altruističkih pobuda. Ili će vječito jedna strana biti nezadovoljna nečim. Prvo mjesto se nikom tek tako ne prepušta, jer odatle se najbolje djeluje, ima bolji pogled na stvari i pregled čitave sitacije u kojoj se nalazite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike