U trendu

Dobar san je neophodan

Odete u školu. U toku dana imate i neki trening, ili idete na neki tečaj, možda i još neka aktivnost. Naravno, i domaći zadaci se bar povremeno moraju uraditi, a mora se ponešto i naučiti (naročito ako je ispitivanje ili kontrolni sutra). Uz sve to, treba se i zabaviti: „visiti“ s društvom, izlaziti, videti se s dečkom/devojkom… Smatrate sebe aktivnom osobom i sviđa vam se što je tako. Ma, ko još ima vremena za spavanje? Naročito kad ima toliko toga zanimljivog što možete samo u budnom stanju…

Ipak, san vam je neophodan. Normalno je da kao tinejdžer imate puno energije; međutim, ni ta energija nije neiscrpna. Ako ste hronično neispavani, nećete moći da se koncentrišete na času (uz to idu loše ocene i više gnjavaže oko učenja i popravljanja ocena), treningu (što povećava mogućnost povrede, a bolovi i privremeno prinudno mirovanje nisu baš zabavni) ili tečaju (koliko ima smisla da plaćate za časove koje ćete predremati?). Pored toga, od hronične neispavanosti oslabiće vam imunitet, pa će svaka glupa prehlada (da i ne spominjemo nešto jače) koja „prošeta“ gradom da se „zalepi“ baš za vas – a ležati prehlađen uopšte nije zabavno.

Zato: spavajte dovoljno! Jedino ako ste se dobro naspavali, imaćete svežinu i energiju za ceo naporan dan koji je pred vama. Evo nekih saveta za zdrav i dobar san koji će vas zaista preporoditi.

Odredite svoj ritam i poštujte ga; to znači da se potrudite da ležete uvek u isto vreme, kao i da ustajete uvek u isto vreme. Ako vam ne uspeva da zaspite, ne pokušavajte da to uradite na silu (neće vam uspeti) nego ustanite i radite bilo šta za šta znate da će vas opustiti. Kupka pre spavanja može vam u tome biti od velike pomoći.

Izbegavajte prevelike količine masnoća, šećera i kofeina. Pametno je da pre spavanja konsumirate samo lakšu hranu (recimo, pahuljice ili pirinač) – tako ćete imati manje problema da zaspite. Neophodno je da krevet u kome spavate bude udoban, zato proverite kakav je madrac na kome spavate. Ako je već star i pomalo neudoban, promenite ga, jer će inače imati negativan uticaj i na vaš san i na vaše kompletno zdravlje.

Prijatno spavanje!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike