HIM – bajka koja je tek počela

Postoji li neko ko poznaje mračnu stranu ljubavi ali je istovremeno sposoban da peva o njoj? Ovi momci iz Finske kombinuju pop, metal i gothic. Krajnji rezultat? Muzika koja može da vas pokrene, da vas dovede na ivicu suza, i da ostavi dubok trag u vama. U rok muziku je grupa HIM uvela novu kategoriju – „love metal“. „To je muzika inspirisana osećanjima koja imate pre prvog dodira, pre prvog poljupca. Love metal je kao plakat za film „Prohujalo sa vihorom“, znate, scena kada Clark Gable grli Vivien Leigh dok sunce zalazi“, objašnjava frontmen grupe.

Njegovo ime je Ville Hermanni Valo i on je ujedno i jedan od osnivača grupe HIM. Rođen je 22. novembra 1976. godine u Helsinkiju. Njegov otac ima sex shop u kome je Ville kao dečak i sam radio. Taj isti dečak je uz pomoć ostalih članova grupe HIM stvorio jedan od najimpresivnijih debi-albuma devedesetih.

Vil kaže da njihove pesme nemaju nikakvu religijsku niti ideološku pozadinu. „Kada sam pročitao da ljudi koji su spalili više crkvi, kažu da smo im mi zajedno sa grupama Black Sabbath i Dimmu Borgir bili glavni izvor inspiracije, bio sam duboko uvređen!“

Gothic zvuk i predivne melodije su u skandinavskim zemljama od Vila i kompanije napravili mega-zvezde. Ali – njihov uspeh nije sazdan na dobroj reklami ili na jeftinim marketinškim efektima – živi nastupi grupe HIM opravdavaju njenu popularnost. Čak su toliko dobri da je skandinavska muzička štampa impresionirana: neki tvrde da je gledanje Vila Valoa na sceni kao posmatranje reinkarnacije Džima Morisona (Jim Morrison), drugi ga porede sa mladim Dejvid Bouvijem (David Bowie) u toku njegove „ziggy stardust“ faze. Vil nije tipičan „dečko iz susedstva“ niti je izgrađen po bilo kakvom šablonu. On ne liči na Dilana iz Beverli Hilsa, i ne – on nije „dete“ neke velike marketinške kompanije. Naprotiv! Vil voli da nosi šminku i ne peva plitke balade, ali i pored toga, zahvaljujući svojoj neverovatnoj auri, on je već dobio titulu novog seks simbola.

Ukoliko vas zanimaju Vilovi „tehnički detalji“, da napomenemo da ima plave oči, braon kosu i 186 cm visine. Njegovi idoli su Gene Simmons, Edgar Allen Poe, Rauli Somerjoki i Clint Eastwood. Ne voli crveno meso i Bitlse, kaže da mu je „nula“ srećan broj i posebno je zainteresovan za osamdesete godine i istočnoevropski folklor.

Tu se HIM bajka nikako završava. „Šta je sledeće?“, uz osmeh glasno razmišlja Vil. „Može da se desi bilo šta, ja imam plan V. Možda ću se u potpunosti posvetiti porodičnom biznisu.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike