Hoću sve i hoću odmah

Stav iz naslova najčešće se povezuje s "nestrpljivom dečicom" i podjednako nestrpljivim tinejdžerima, ali ga neretko imaju i odrasli. Ne žele da čekaju na ono što bi hteli ili što im je potrebno, hoće da to dobiju odmah sad – a za mnoge stvari neophodno je biti strpljiv.
Ideja iz naslova može da bude jako problematična i da vas omete u bilo kakvom uspehu u životu. Imate lošu ocenu koju treba popraviti – teško da ćete za jedno veče moći da naučite sve što vam je potrebno da biste to učinili, što mnoge obeshrabri i onda se i ne potrude zaista. Želite da izgubite višak kilograma i da se dovedete u formu, a razočara vas što se rezultati vašeg truda ne vide kroz dva dana, pa odustanete. Želite da budete srećni u vezi, da s voljenom osobom imate onu bliskost da jedno drugo razumete i sa sasvim malo reči, ali to ne dođe odmah, vi se razočarate, zaključite da to nije to, i raskinete. I tako redom.
Ima stvari koje je moguće brzo obaviti, i to je super – odmah vidite uspeh, odmah vidite šta ste postigli, i dobro se osećate zbog tog uspeha. Ali, mnogo je i toga, naročito kad se radi o nečemu što zaista vredi (pravo znanje, ljubav, biti u formi…) za šta je potrebno uložiti jako mnogo truda, i nastaviti s trudom i, u suštini, nikada i ne prestajati s trudom – a rezultate uopšte ne vidite brzo. Jer je tu vrstu uspeha nemoguće postići nekom prečicom, nekad vam "prečica" pruži iluziju da ste to postigli, ali niste zaista, što i sami ubrzo osetite.
Mnogo je onih koji odustanu ako im nešto ne uspe smesta, koji jednostavno nisu u stanju da ulože trud u nešto. Nekad je to jer vam do te stvari jednostavno nije naročito stalo – možda je vašim roditeljima ili nekom drugom stalo, ali vama nije. A nekada je to zbog straha od neuspeha; ako nešto samo "smandrljate" pa ispadne loše, uvek možete da kažete da se niste stvarno ni trudili i da se onda ne osetite kao gubitnik niti nesposobno, ali ako se potrudite a ipak vam ne uspe – svakom se to desi ponekad – onda vas neuspeh zapeče, i to boli i loše se osećate.
Strpljenja! Da bi neke stvari uspele, potrebno je vreme – i to vreme je potrebno svima, ne samo vama. Možda vam se čini, recimo, da neko sada svira klavir s lakoćom, ali toj osobi je trebalo jako mnogo vremena i truda i vežbanja da stigne do toga, i to je normalno. Ukoliko ne prestanete da se trudite, u velikom broju slučajeva ćete uspeti – a ukoliko idete po "hoću sve i to sad odmah" principu, propustićete one najbolje stvari u životu, jer one ne idu odmah. I pokušavaćete da to kompenzujete gomilom stvari do kojih se može doći odmah, ali vam one nikad neće biti dovoljne, niti vam pružiti bilo šta osim kratkotrajnog zadovoljstva i dugotrajnog osećaja praznine.

2 komentara

  • Aleksandra Marković

    Ne može sve i ne može odmah. Potrebno je strpljenje. To važi samo u teoriji. U praksi je, nažalost, suprotno, bar u našoj sredini. Ili ćete odmah dobiti sve, unapređenje na poslu i ostalo što sa tim ide u paketu, bez obzira na to što o poslu pojma nemate, niti ste se pretrgli u radu, ali zato imate dobru vezu i ”leđa”, ili nikada ništa nećete dobiti. Čekajući unapređenje godinama, ma koliko bili ekspert u svom poslu i vredno radili, navikli ste već ljude da ste tu gde ste i tu će vas i ostaviti. I ni makac dalje nećete dogurati.

  • Dragana Milenković

    Strpljenje je neophodno – u životu ne može sve i ne može odmah. Ali, i u strpljenju i u čekanju – morate naći meru. Lako je reći – teže postići. Izuzetno ste radili na poslu, zalagali se i sve drugo poslu podredili, ali unapređenje nikako da stigne. Ne nadajte se i ne čekajte više, radite i dalje, ali preusmerite prioritete. Isto važi i za zalaganje u privatnom životu. Kada nešto ne ide – jednostavno ne ide. Ne trošite energiju uzaludno. Jer osećaj da ste godinama bili u zabludi i da ste ”protraćili ” vreme na pogrešne stvari izuzetno je bolan. U životu je neophodno i malo zablude i malo iluzije, ali ne dozvolite da one traju večno. Ne čekajte ništa i nikoga isuviše dugo. Jer, ponavljam, samo gubite vreme.

Ostavite komentar