Ima li drugarica poremećaj u ishrani? (1)

O različitim poremećajima u ishrani već smo pisali, ali šta ako se taj problem ne odnosi na vas, već na vama blisku osobu? Šta ako vaša dobra drugarica ima poremećaj u ishrani? Kao što znate, to su veoma ozbiljni poremećaji, koji mogu dovesti do smrtnog ishoda; zato ne bi bilo loše da umete na vreme da prepoznate ima li vaša drugarica takav problem, kako biste makar mogli da pokušate da pomognete. Ovim ne želimo da kažemo da prijatelje treba špijunirati – radi se samo o onome što možete usput da primetite kada se često viđate s nekim, pa da umete da prepoznate šta je to što primećujete.

Dobro, vaša drugarica se trudi da bude mršava – ali veliki broj devojaka želi da budu vitke, pa nisu bolesne. Plus, ima onih koji su prirodno vitkije, sitnije građe, tako da nije uvek lako proceniti ko je premršav. Tu vam brojke dolaze u pomoć – izračunajte indeks telesne mase svoje drugarice. Kako? Tako što ćete broj njenih kilograma podeliti s njenom visinom (izraženom u metrima) na kvadrat. Recimo, ona je visoka metar i sedamdeset, a ima 60 kilograma, to znači da 60 delite sa 2,89 i rezultat je 20,76. Šta vam znači ta brojka? Indeks telesne mase između 19 i 24 znači normalnu telesnu težinu, između 16 i 18,5 radi se o neuhranjenosti, a ako je indeks telesne mase manji od 16, reč je o anoreksiji.

Anoreksija nije jedini mogući poremećaj; postoji i bulimija – tada bi vaša drugarica mogla da ne bude premršava, ali da ima mnoge druge probleme jer povraća posle svakog jela. Kako to primetiti? Jednostavno – posle svakog jela ona otrči do WC-a, i ne, to nije zato da bi smesta oprala zube (naravno, nemojte pobrkati ovu situaciju s onom kada vaša drugarica ima slabu bešiku, pa, ako je uz parče pice popila i koka-kolu, mora da otrči do toaleta). Šta učiniti u takvoj situaciji? O tome pročitajte sutra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.