U trendu

Inteligentni escajg

Sigurno ste u nekom naučnofantastičnom filmu videli potpuno kompjuterizovanu kuhinju ili ste o tome čitali u nekom naučnofantastičnom romanu. To vam verovatno deluje kao nešto što će se desiti, sigurno, ali u ne baš bliskoj budućnosti. Doći ćemo i do toga – i to, izgleda, znatno brže nego što smo mogli i da pretpostavimo. Šta se sad to novo pojavilo?

Pojavila se takozvana pametna kašika. Dobro, nema takav koeficijent inteligencije da bi mogla da doktorira ili da vam radi domaće zadatke – zapravo, nema nikakav koeficijent inteligencije – ali ima ugrađene senzore. Ti senzori mere temperaturu, kiselost, salinitet i viskoznost jela u koje ste umočili kašiku. Šta se onda dešava?

Posle izvršenog merenja, kašika šalje podatke u kompjuter (da li i vama zvuči šašavo da kašika ili bilo koji komad escajga šalje nekakve podatke bilo kud?). Nakon toga, kompjuter upoređuje poslate rezultate s vašim uobičajenim navikama u ishrani i onda, recimo, ako niste posolili jelo, dobijate upozorenje da je potrebno da dosolite hranu.

Pretpostavljamo da se ovakav sistem može upotrebiti i za to da se utvrdi koliko je hrana koju jedete zdrava, to jest, koliko ono što unosite u sebe odgovara realnim potrebama vašeg organizma. Nadamo se samo da takva provera neće dovesti do ubeđivanja s kompjuterom da vi želite da pojedete taj hamburger i pomfrit, iako oni nisu baš najzdraviji izbor.

Postoje li ovakve kašike kod nas? Ne, cela stvar je još uvek u eksperimentalnoj fazi i izvesno vreme će svakako proteći dok kompjuterizovana kuhinja ne postane funkcionalna (pa još i dostupna većini ljudi). Međutim, više ne deluje kao da je to nešto što će doživeti tek vaša deca, unuci ili praunuci – sasvim je moguće da ćete to doživeti vi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike