Istine i zablude o tamponima

U principu, kada dobijete prvu menstruaciju, trebalo bi da je to nešto o čemu možete da razgovarate s mamom. Zapravo, još je i bolje ako vam mama ranije objasni šta je menstruacija i šta se u toku menstruacije koristi, kako se koristi, kako se održava higijena… U većini slučajeva majka i bude osoba s kojom o tome razgovarate. Mali problem može da bude kad se povede razgovor o tamponima – trebalo bi da i o tome možete da pričate s mamom, ali u vreme kada je ona dobila prvu menstruaciju, tamponi kod nas baš i nisu bili u širokoj upotrebi, pa je najverovatnije da je vaša mama navikla na uloške i da o tamponima ne zna dovoljno – vrlo je moguće da o njima ima i neke zablude koje su ranije vladale. Dakle, evo nekih pitanja o tamponima na koje vaša majka možda ne ume ispravno da odgovori (naravno, ako mama ume sve da vam kaže o tamponima, još i bolje).

Da li tamponi zaustavljaju oticanje menstrualne krvi? Na prvi pogled, to može da vam padne na pamet – izgledaju kao da mogu da vas zapuše „tamo dole“. Međutim, to ne može da se desi – tampon, slično sunđeru, upija tečnost, u ovom slučaju krv. Jednom kada se natopi, krv prolazi kroz njega ili oko njega – tampon je nikako ne može zaustaviti.

Da li tamponi izazivaju infekcije? Najkraći odgovor je: ne. Rađeno je više ispitivanja i došlo se do zaključka da tamponi ne izazivaju infekcije. Materijal od koga se proizvode tamponi ne pogoduje razvoju bakterija i ne utiče na mikrofloru vagine. Sad, sama menstrualna krv može da bude pogodno tlo za razvoj infekcije, ali to ćete izbeći tako što ćete tampon redovno menjati (u svakom pakovanju imate precizno uputstvo za upotrebu i tamo vam piše koliko često kakav tampon treba menjati) i tako što ćete pravilno održavati higijenu intimne regije.

Koji je najčešći rizik prilikom korišćenja tampona? Taj da zaboravite na tampon. Pravilno postavljen tampon se i ne oseća. Naravno, promenićete ga pre nego što stavite novi, ali se može desiti da na poslednji tampon zaboravite. A ako predugo ostane u vagini, recimo, nekoliko dana, zbog prisustva stranog tela može doći do iritacije, pa i do infekcije – tada se pojavi sekret neprijatnog mirisa. Ako se to desi, morali biste da posetite ginekologa. Ipak, šanse da zaboravite na poslednji tampon su prilično male ako redovno održavate higijenu intimne regije, jer ćete primetiti da vam viri končić.

Da li je moguće na higijenski način promeniti tampon i kada niste kod kuće – u školi, recimo, ili u javnom toaletu? Moguće je. Ponesite vlažne higijenske maramice kojima ćete pre i posle stavljanja tampona obrisati ruke, a možete poneti i vlažne higijenske maramice za intimnu negu – njima možete osvežiti intimne delove. Ovakve maramice postoje u prilično praktičnim pakovanjima, koja možete staviti u tašnu ili džep.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.