Izbeći banalne svađe

Kada ste tinejdžer, svađe su gotovo neizbežne: svađe s prijateljima, roditeljima, braćom i sestrama, možda i rodbinom, moguće i nastavnicima (nije baš preporučljivo)…

Mogućnost za sukob uvek postoji, a kada vam hormoni divljaju (kao u pubertetu), može biti teško sačuvati bistru glavu i ne dreknuti na sve što vas nervira. A – opet zbog hormona – lako vas je iznevirati. Ipak, trebalo bi da se potrudite da izbegnete makar banalne svađe.
Zašto? Zato što su najgluplje od svih. Svađate se oko nečega ne preterano bitnog, što u suštini nije od značaja ni vama ni osobi s kojom se svađate. Takve svađe izbiju oko beznačajnog povoda (recimo, grejete mleko i ono vam iskipi i majka se naljuti na vas), a njihov pravi uzrok je ne ta sitnica koja se desila, već problem koji postoji u odnosu s tom osobom (ili s nekom drugom – a ovo bude „zgodan“ izgovor da se izbaci malo frustracije). Ukoliko istrajete u ovako glupoj svađi, ništa ne dobijate, plus produbljujete onaj ozbiljniji problem koji postoji.

Kako izbeći ovakvu svađu? Uz smešak i priznavanje greške. Umesto što pokušavate da se opravdate, po mogućnosti i prebacite krivicu na drugu stranu, na, recimo, „Opet ti je iskipelo mleko“ odgovorite sa „Izvini, otišla sam do kupatila i ponovo se zablenula u bubuljice koje imam“. Ovakav iskren odgovor pre će izazvati osmeh nego ljutnju.

Samo, oprez! Ovakvu taktiku ne možete primenjivati stalno, jer će s vremenom prestati da bude simpatično i postaće jeftino izvlačenje. Pored toga, ukoliko često dobijate zamerke tipa „opet ti je iskipelo mleko“, postaje jasno da je ono što zaista uzrokuje problem ne fleka na šporetu koju treba ukloniti, već vaša nemarnost.

Drugim rečima, nemojte se samo slatko izvinjavati, već se potrudite da svoje ponašanje i korigujete. U ovom konkretnom slučaju, uspeli ste da otkrijete koji je problem i šta je ono što vam zaista zameraju – to što ste nemarni – pa bi u skladu s tim trebalo da pokušate da postanete pažljiviji i odgovorniji. Ako grejete mleko, pazite na njega. Ukoliko vam je povereno nešto drugo ili ste sami odabrali da učinite nešto drugo, potrudite se da to što radite ne šteti nikom drugom.

Naučite da izbegnete banalne svađe i sukob zbog sitnica – i naučićete da vidite pravi uzrok sukoba, kao i da izbegnete nepotrebno nerviranje. Kad jednom nađete u čemu je zapravo problem, moći ćete to i da rešite – i da budete mnogo zadovoljniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.