U trendu

Izgraditi samopouzdanje uz zdravstveni problem

Nije uvek lako imati samopouzdanja, a postaje još i teže ukoliko imate neki zdravstveni problem, ako se zbog nečega osećate manjkavo. Dobro je setiti se da ste divna osoba, da zdravstveni problem nije karakterna osobina, i da će vas oni koji su vas vredni ceniti takve kakvi ste.
Recimo, imate problem s oštećenim sluhom i nosite slušni aparat. Taj problem imate od rođenja, i stidljivi ste zbog toga. Kosu nosite tako da sakrije slušni aparat, delom vam krije i lice; pošto ste stidljive, zapravo niko osim malo bliskih prijatelja koje imate i ne zna za vaš problem. Povremeno vas neko zadirkuje, ne često. Voleli biste da imate više samopouzdanja, a ne znate kako to da postignete.
Ako ste u opisanoj ili sličnoj situaciji, možete da budete ponosni na sebe. Živite s problemom o kome većina vaših vršnjaka ne zna ništa – ima ih kojima je glavna briga što im je mali džeparac i šta će da obuku za izlazak. To s čime živite vas je verovatno učinilo zrelijim od većine vaših vršnjaka i može da vam posluži i kao izvor samopouzdanja. To što imate takav problem uopšte ne znači da ne možete da imate dobre prijatelje – ionako su vas vredne samo osobe koje vas poštuju i cene.
Što više samopouzdanja imate, to ćete se i okolini više dopadati (osim zavidljivcima, a njih možete da ignorišete). Ovo bi moglo da vam deluje kao nešto veoma teško, možda i nemoguće, ali pokušajte da ne krijete kakav problem imate. U pomenutom primeru sa slušnim aparatom, namestite kosu tako da se aparat vidi. Nije nikakva sramota što ga imate, to nije ništa čega se treba stideti i kriti ga. Vaša hrabrost da se ne krijete mogla bi da se dopadne mnogima, možda i još nekog inspirišete da prestane da se krije.
Ne kažemo da treba da zahtevate pažnju zbog problema koji imate. Ne treba. Ali, što se manje krijete, što više otvoreno pokazujete da ste takvi, to ćete se bolje osećati, samopouzdanje će vam rasti. Videćete da će vas mnogi podržati, a što se tiče onih koji bi vas ismevali, kakva ništarija neko treba da bude da bi vas ismevao zbog zdravstvenog problema? Vrede li takve osobe vaše pažnje?
Vi ste divna osoba. To što imate zdravstveni problem je samo deo vas – jedan mali deo. Oni koji su samo to u stanju da vide zapravo vas ne vide uopšte, kao kad bi neko neku devojku video samo kao plavušu i ništa više. Zavolite sebe takve kakvi ste i videćete da će vas zavoleti i druge divne osobe.

Napišite komentar