U trendu

Kad prerano stupite u intimne odnose

U pubertetu počinju da rade polne žlezde, pa tako možete osećati jaku potrebu za seksom. Naravno, nećete otrčati da imate seks s prvom osobom koju vidite – ali može se desiti da kada se „smuvate“ s dečkom ili devojkom, vrlo brzo stupite i u intimne odnose. A onda… Onda može da počne i manje prijatan deo. Manje prijatan u kom smislu? Seks postane neprijatan?

Ne. Seks teško da će, ako vam je prijao u početku, sam od sebe postati neprijatan. Međutim, vrlo lako se može desiti (najčešće se i desi u ovakvim situacijama) da vaš dečko ili devojka počnu da očekuju da svaki (ili skoro svaki) put kada se vidite imate seks. Može i nekoliko puta seks po jednom viđenju – mladi ste, definitivno imate snage za to. Tada se postavi pitanje šta sve postoji od dešavanja u vašoj vezi. Postoji seks, definitivno postoji seks – i šta još? Ima li još nečeg?

U vezi ne moraju da postoje izlasci ni zajednička viđenja s prijateljima, nekad vašim, nekada njenim ili njegovim, nekada, ako je moguće, oboje. Uobičajeno je da veza među tinejdžerima tako izgleda, ali ako vas dvoje više volite da se zavučete kod vas ili kod njega ili nje, ako vam se više dopada da ste samo vas dvoje tu, bez ičijeg društva, bez kafića, klubova, diskoteka i slično, to je sasvim u redu. Tu nema ničeg lošeg. Međutim, u vezi moraju da postoje i emocije, međusobno razumevanje, prijateljstvo, ljubav. Ako toga nema, onda ni veza nema smisla.

Upravo to je ono što se i prečesto desi ako se u vezi prerano počne sa seksom. Jeste, postoje i parovi koji su zajedno samo i jedino zbog seksa – otkrili su da emotivno ne zanimaju jedno drugo, da nemaju ni zajedničkih tema za razgovor, a seks funkcioniše. Samo, takva veza je, pa, bez veze. Veza može i treba da bude mnogo više od seksa; seks je samo jedan od nekoliko mogućih fizičkih načina da se izrazi ljubav (a ako ljubavi nema, onda seks ispadne samo fizički prijatna akrobacija – u suštini, potpuno beznačajna u vašem životu). Kada je veza svedena samo na seks, to vam je otprilike kao da se krećete po prostoru veličine zatvorske ćelije (i to prilično tesne), a imate na raspolaganju prostor veličine celog grada. Zašto redukovati sebe na toliko malo?

U redu, kako izbeći ovakvu situaciju, ovako tragičnu redukciju veze? Postoji li neko pravilo, posle koliko vremena stupiti u seksualne odnose? Definitivno pravilo, što se vremena tiče, ne postoji. U seksualne odnose s dečkom ili devojkom (naravno, pod uslovom da ste dovoljno stari za njih) najbolje je stupiti onda kada se osetite spremni za njih – drugim rečima, kada su emocije između vas dvoje već razvijene, kada je nesumnjivo da postoje ljubav i poverenje. Onda kada je sigurno da će vođenje ljubavi biti još jedan od izraza ljubavi koju osećate jedno prema drugom – umesto obične akrobacije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike