Kad vas nešto izluđuje

Verovatno, kao i većina tinejdžera, imate problem s tim što nekad „eksplodirate“ od besa. Kod nekih je ovaj problem veoma izražen, kod nekih manje – to velikim delom zavisi od toga koliko u vašem telu „divljaju“ hormoni. Verovatno ste dosad primetili da izlivi besa, treskanje vratima i durenje retko imaju željeni efekat – a opet, kad osetite kako u vama „sve ključa“, šta da uradite? Postoje li neki instant trikovi da se smirite, ili ste u potpunosti zavisni od toga kakva vam je hormonska slika u tom trenutku?

Hormoni mogu da vam jako otežaju samokontrolu, ali ne i da je onemoguće. Postoje neki sitni trikovi kako da se u trenutku smirite i „iskulirate“. Zašto biste to radili, kad je lakše zalupiti vratima? Recimo, zato što je „kul“ i zato što pokazivanjem samokontrole pokazujete određeni stepen zrelosti, što vam omogućava da lakše dođete do onoga što želite. Da li ste sada zainteresovani za ove trikove?

Znak „Stop!“: kad god pomislite da ne možete više da izdržite, da je zaista previše, da su vaši roditelji, nastavnici, braća, sestre, prijatelji ili simpatija žestoko preterali, zamislite ovaj znak. Jasno, što jasnije možete. To neće u potpunosti izbaciti bes iz vas, ali će vam omogućiti da misli prebacite na nešto lepše, što vas čini srećnim – a to će vas umiriti.

Rangiranje „frke“: može da pomogne da, kad god ste u „frci“, razmislite koliko je taj problem zapravo gadan. Od svih loših stvari koje su mogle da se dese, na skali od jedan do deset (deset je najgore moguće), koliko je ovo što se vama desilo loše? Da biste bili objektivniji u rangiranju, evo mogućeg parametra – teška saobraćajka je devet. Biće dovoljno da ovo ponovite nekoliko puta, pa da uvidite da ono što vam se dešava i nije baš toliko katastrofično i da prema tome ne vredi da se toliko uzbuđujete.

Slegnite ramenima: čest je slučaj da se napetost „skuplja“ u ramenima – zato toliko prija masaža ramena. Kada osetite da vam se ramena stežu, što je veoma jasan znak da ste napeti, podignite jedno rame, napravite polukružni pokret unazad, a onda ga opustite. To učinite i s drugim ramenom i ponovite ceo postupak. Osetićete kako se opuštate i smirujete – kad neko vrisne pored vas, upitaćete se šta je toj devojci ili dečku, šta se toliko nerviraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.