Kako da vam patike duže traju

Patike su veoma popularna obuća među tinejdžerima, često popularnija od cipela. Udobnije su, mekše, pogodnije za brzo kretanje (ukoliko hoćete da potrčite, na primer), u njima može da se igra fudbal za vreme velikog odmora (što nije baš najzgodnije u cipelama)… Prava obuća za one živog duha, koji ne mogu da se "skrase u mestu". Za razliku od odraslih, koji su voljni da skupo plate cipele i sandale (naročito žene), a za patike gledaju što jeftinije da prođu, tinejdžeri su i te kako voljni da daju popriličnu sumu za stvarno dobre patike. Ukoliko ste već skupo platili patike, ne bi bilo loše da znate i šta da učinite kako bi vas što duže služile.
Na vek i dugotrajnost obuće uglavnom utiču sledeći faktori: kvalitet obuće (iz očiglednih razloga), telesna težina vlasnika (što je veća težina, patike se više opterećuju, pa im je i "životni vek" kraći), udarno opterećenje tokom aktivnosti i površina na kojoj se izvodi aktivnost (bolje je da se ne pentrate po kamenjaru punom oštrog kamenja u skupim patikama – to će im drastično skratiti vek trajanja).
Posle upotrebe, patike ostavite da se osuše na vazduhu (ne u sportskoj torbi ni u ormariću za cipele). Ukoliko su vam patike mokre (od znoja, kiše…), izvadite uložak i stavite u njih novinski papir ili papirnu salvetu, pa ih ostavite na prozračnom mestu, daleko od toplote. Patike nikad ne ostavljajte na suncu ili u ugrejanom automobilu, jer će toplota uništiti materijal od kog su napravljene.
Ukoliko ne koristite ortopedske uloške, originalni uložak zamenite na pola veka trajanja patike (uložak se brže troši od same patike). Ako možete, kupite dva para patika odjednom; oba para će duže "živeti", jer će imati "vremena za disanje" između upotrebe. Ukoliko ste patike kupili za određenu aktivnost (recimo, za tenis, trčanje, aerobik…), dobra ideja je da ih koristite samo za tu aktivnost – svaki korak će im smanjiti vek trajanja.

Ostavite komentar