Kako ne shvata da ga volite?

Foto: Bergadder/Pixabay.com

Ljubav je nešto predivno, a neuzvraćena ljubav nešto izuzetno bolno. Ipak, ma koliko neuzvraćena ljubav bolela, ne treba do besmisla “proganjati” osobu koju volite, jer to ni vama ni njoj ništa dobro neće doneti.

Skoro svakome se desilo da mu ljubav ne bude uzvraćena. Zaljubi se u neku divnu osobu, ili shvati da je zaljubljen(a) u najbolju drugaricu ili najboljeg druga, usudi se da izrazi svoja osećanja, i sazna da nisu uzvraćena. Joj, a vi tu osobu toliko volite, sve biste učinili za nju! Nekada, ne samo što vam ljubav nije uzvraćena već ta osoba voli nekog drugog, nekog ko je uopšte ne voli, ko joj uopšte ne bi bio dobar. Svakako ne bi bio kao vi. Zašto, zašto ta osoba neće da shvati koliko je vi volite, koliko želite da budete s njom, da biste sve dali za nju?

Ovakav način razmišljanja teško je izbeći kad se baš jako zaljubite u nekoga ko vam ne uzvraća ljubav, ali pokušajte da se malo smirite (mnogo lakše reći nego učiniti, znamo!). Nije moguće nekog naterati da se zaljubi u vas, da oseća nešto što ne oseća. Ne može se voleti na silu – a svakako je veoma neprijatno kada vas juri neko za koga jednostavno niste zainteresovani.

Pre nego što počnete da razmišljate u stilu “nateraću ga/je da uvidi da sam ja prava osoba za njega/nju”, razmislite o sledećem. Kako biste se vi osećali na mestu te osobe? Da vas neko pokušava da natera da osećate nešto što ne osećate? Da stalno ide za vama, izražava vam svoja osećanja; jeste, žao vam je što ta osoba toliko pati, ali vi jednostavno ne želite vezu s njom? A ona to nikako da uvidi i da prestane više? Ili, na neki način još gore, radi se o vašem najboljem drugu ili drugarici, koliko do juče ste se super družili, vi i dalje vidite tu osobu kao prijatelja, volite je kao brata ili sestru, a ona uporno traži od vas nešto što ne možete da joj pružite, jer to ne osećate?

Jednom kad zamislite kako je nekome koga “proganja” neko za koga nije zainteresovan, moglo bi da bude lakše da malo zastanete – nekada se i postidite svojih postupaka. Jeste divno voleti, jeste bolno kada vam ljubav nije uzvraćena, ali juriti nekog ko vas neće ne prija ni vama ni toj osobi.
Moguće je da osećate kao da nikada nikog drugog nećete tako voleti, da voljenoj osobi niko neće biti dobar kao što biste vi bili, da vam nema života bez te osobe… Ova osećanja su veoma intenzivna, a ako ih nikada ranije niste doživeli, lako je zamisliti da nikada neće proći. Međutim, hoće – i u nekom trenutku imaćete ih i prema nekom drugom, pa će i tada proći, pa ćete ih imati i prema nekom trećem… Još ćete se puno puta zaljubljivati dok ne nađete nekoga s kime ćete zaista ostati, ma koliko teško bilo sada u to poverovati.

Pokušajte da budete strpljivi, da skrenete svoje misli na nešto drugo, da se bavite nečim drugim. Moglo bi da potraje dok vam ne uspe, ali vremenom ćete uspeti sigurno – a posle još nekog vremena, srešćete nekog ko će vam uzvratiti ljubav, i naći tu sreću o kojoj sad sanjate. Strpljenja – i srećno!

2 komentara

  • Nataša Gajić

    Dok se vi bavite svojim demonima, život se odvija na nekom drugom mjestu i baš onako kako ni u najluđim snovima ne sanjate, pustite da se sve odvija samo od sebe, pa niste vezani pupčanom vrpcom, čak ni onom mentalnom, i, naravno, desiće se onako kako i ne očekujete. Ali, recite mu da vam baš ništa (više) ne odgovara i vidjećete kako će (od)reagovati kad vam već uopšte nije u stanju čitati misli, voditi dijalog, dugu konverzaciju u vašoj glavi ili s vama u glavi posmatrati kako vaš svijet sve u šesnaest divlja baš na njegove oči, pa gdje se (s)nađete ovako na daljinu. Ehej, brajko, meni je svega dostanica, i evo ti ga (mašem) na daljinu. Neću nikad biti nježno, ja – ponosno žensko.

  • Nataša Gajić

    Shvata on ili ona, ali je “bolje ovako”. Začikivanje, ostavljanje u neizvijesnosti i da se “kuvate” na tihoj vatri, nisu stare i zaboravljene metode za nešto što se zove “povremeni seks bez njega” pa kad se nađete na istim talasnim dužinama. Ništa se ne budi samo od sebe i da nije potkrijepljeno “oprobanim metodama”.

Ostavite komentar