Kako se pridržavati odluka (2)

Svako od nas s vremena na vreme – jedan od običaja je da se to uradi pred Novu godinu ili pred novi mesec ili nedelju – donese neke odluke o novim načinima ponašanja koji bi trebalo da mu/joj poboljšaju život. Od tih, često odličnih, odluka prečesto se odustane – a ne morate da odustanete ako znate kako da pomognete sami sebi.

Pobrinite se da imate podršku i, ako možete, nađite još nekog s kime ćete zajedno ostvarivati cilj. Uvek je lakše ostvariti nešto ako vas u tome podržavaju vama bitne osobe, ako vas bodre, a super je i ako imate isti cilj kao neko drugi pa se zajedno s tom osobom trudite da ga ostvarite. Na primer, rešili ste da triput nedeljno idete na trčanje – biće vam mnogo lakše i zabavnije ako to radite zajedno s drugaricom koja je donela istu odluku (s druge strane, nemojte dozvoliti da vas obeshrabri ako ona odustane – ako vi nastavite, moguće je da ćete je čak ohrabriti da ipak nastavi i ona). Ukoliko pak vi nekog podržavate u odluci, nemojte u tome ići predaleko.

Konkretan primer: dve vaše drugarice s viškom kilograma rešile su da zajedno smršaju. Bodrite ih, podržavajte ih, hrabrite ih, nemojte im poklanjati bombonjere niti pred njima tamaniti čokoladu – ali, ako vi sami nemate višak kilograma, nemojte mršaviti zajedno s njima, jer bi ono što njima donese poboljšano zdravlje vama donelo bolest.

Ne dopustite da vas obeshrabre prepreke, velike ili male. Prepreka će uvek biti, ali su retko kada zaista nepremostive. Neke je lakše preskočiti nego zaobići, neke je lakše zaobići, za neke ćete morati da sačekate neko vreme – ne dopustite da vas bilo šta od toga zaustavi u ostvarivanju vaših odluka. Može vas usporiti, i povremeno će vas sigurno usporavati, ali ako budete uporni (i tvrdoglavi, ako treba), ostvarićete ono što ste naumili.

Ne zamerajte sebi ako nešto ne ostvarite u predviđenom roku. Kad donosite odluke, ne možete unapred znati za baš sve prepreke, niti je moguće uvek realno proceniti koliko će vam biti potrebno da ih ostvarite. Za neke stvari je potrebno više od godinu dana – nekad se radi i o promenjenom kompletnom načinu života. U redu je ako stvari teku sporije nego što ste planirali, glavno je da bar nekakav napredak postoji i da ne odustajete.

Nastavite s ostvarivanjem prošlogodišnjih odluka. Ako ste prethodne godine počeli s ostvarivanjem nekog cilja i to još uvek niste uradili, nastavite i ove godine. I sledeće, ako treba, i tako dokle god ne ostvarite cilj. Novogodišnja odluka može da bude – i bilo bi dobro da bude – i ostvarivanje nedovršenih stvari iz prethodnih godina. Samo hrabro i uporno – i srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.