Kondilomi: sve što niste znali (1)

O kondilomima se priča i među tinejdžerkama (bar ponekad) i među odraslim ženama. Problem je što se uglavnom šire samo delići informacija, pa tako nikad niste sigurni da znate sve što bi trebalo. Ipak, trebalo bi da znate što više – zato, evo bitnih podataka.

Kondilomi ili polne bradavice su polno prenosiva bolest. Izgledaju kao malecka ispupčenja; kod devojaka se mogu naći u vulvi, u vagini, na grliću materice (ređe) i na „dlakavom“ delu, a kod dečaka na penisu, u kanalu i na „dlakavom“ delu. Po izgledu ih je često prilično teško razlikovati od uobičajenih ispupčenja koja se mogu naći u tom predelu, ili od, recimo, iziritirane sluzokože, tako da je za otkrivanje kondiloma neophodan ginekolog, a često i specijalistički pregled (kolposkopija) na nekoj od ginekoloških klinika (tamo idete tek ukoliko vas vaš ginekolog tamo pošalje).

Kondilome uzrokuje humani papiloma virus; neki tipovi ovog virusa su glavni uzročnici raka grlića materice – ono što se uglavnom ne spomene jeste to da virus koji izaziva rak ne izaziva kondilome. Sami kondilomi neće vam izazvati nikakve probleme – ne peku, ne svrbe, uglavnom ih i ne primetite. Ipak, da se zaraza ne bi širila dalje (a već je poprimila razmere epidemije), treba ih skloniti. Kod nas se najčešće uklanjaju laserom; operacija traje nekoliko minuta, radi se pod anestezijom, ima vrlo malo krvi, a istog dana idete kući.

Kako se prenose? Često polnim odnosima, ali neretko i na druge načine. Mogu se preneti i nekim vrstama petinga (maženja), preko klozetske šolje… Ni lekari nisu sigurni kako se sve prenose, ali polni odnos uopšte nije neophodan da biste se zarazili – nije redak slučaj da mlade devojke (na primer, od 16 godina) koje nikad nisu imale odnose imaju kondilome. Kondom pruža samo delimičnu zaštitu, jer se kondilomi mogu pojaviti na onim delovima koje kondom ne pokriva. Potpune zaštite nema – najbolje što možete da učinite jeste to da pazite na zdravlje (pravilno se hranite, vežbate, činite sve što možete da biste ojačali imunosistem), pa da ne podlegnete virusu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.