najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Leto i patike

Patike su vam omiljena obuća; one su “kul” i udobne i najradije ne biste uopšte izlazili iz njih. Zvuči vam poznato? Patike jesu veoma udobne, ali sasvim sigurno znate koji je veliki problem sa njima leti: neprijatan miris koji se oseti čim se izujete. Leti se noge najviše znoje, u patikama se znoje još više – i eto problema. Šta učiniti kako biste i leti mogli da nosite patike, a da ni vi ni oni koji se zateknu u vašoj blizini ne moraju da se “guše” zbog toga?

Veoma bitno je, naravno, da redovno održavate higijenu nogu. Perite ih i ujutro i uveče, kao i svaki put kada se izujete. Tako ćete izbeći da dobijete gljivice, a i smanjićete jačinu “mirisa” koji izlazi iz vaših patika – taj miris potiče pre svega od kombinacije znoja i bakterija koje se namnože na vašim nogama, a pranjem ćete ukloniti i jedno i drugo.

Kako biste uklonili i namnožene bakterije iz patika, u patike povremeno našpricajte malo sredstva za dezinfekciju. Može da pomogne – ma koliko vam šašavo to zvučalo – i ako preko noći patike stavite u plastičnu kesu, a onda u zamrzivač. Hladnoća će neke bakterije ubiti, a nekima onemogućiti da se razmnožavaju. Možete i da, umesto toga, preko noći ostavite malo kafe u zrnu u svojim patikama – kafa može da izvuče neprijatan miris. Sve što ujutro treba da uradite jeste da tu kafu bacite.

Još jedna bitna stvar: ma koliko vam se sviđalo kako vam bose noge izgledaju u patikama, nemojte to da radite. Pored toga što se može desiti da tako dobijete gljivice na stopalima (bljak!), neprijatan miris će se drastično pojačati, jer će vam se noge tako više znojiti. Obavezno nosite čarape, i to najbolje pamučne, jer se u pamučnim čarapama noge najmanje znoje (danas su lako dostupne i sasvim kratke čarapice, takozvane čarape za patike, pa se neće ni videti da ih nosite).

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike