najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mamin savet: ignorišite uvrede

Skoro svako će bar nekad da zareži na roditelje, u mislima ili stvarno, da ne smaraju s toliko saveta. Ipak, neki od saveta koje dobijete sasvim sigurno će biti upotrebljivi, u celosti ili bar delimično. Jedan takav savet jeste i da ignorišete one koji vas vređaju.
Ne mislimo da je ignorisanje baš svaki put moguće, ali često jeste. A objašnjenje koje od majke dobijete kad vas posavetuje da ignorišete osobe koje vas konstantno vređaju i omalovažavaju, da su te osobe zapravo ljubomorne na vas i da ih treba ignorisati inače im dajete ono što žele – vide da su uspele da vas povrede i uznemire – savršeno je tačno.
Međutim, vi imate tako dobar odgovor na tu uvredu, odgovor kojim ćete potpuno “poklopiti” osobu koja vas je uvredila! Povremeno, možete i to da učinite, ako zaista imate dobar “poklapajući” odgovor – tako sebi pružate zadovoljstvo, a i osoba koja vas vređa će sledeći put pažljivije razmisliti da li da pokuša da vas vređa pred svima ako zna da lako može da se desi da umesto toga sama ispadne luzer pred istim ljudima pred kojima je vas htela da ponizi. Ipak, odgovaranju ne treba pribegavati često, jer na taj način prihvatate nadmetanje s tom osobom i pridajete joj veći značaj nego što bi trebalo. Ako ste u stanju da je zaista ignorišete, pokazujete joj da nije vredna vaše pažnje, što će joj više smetati nego najbolja i najduhovitija opaska kojom biste mogli da je “poklopite”.
A šta ako vas vređa i omalovažava pred svima – i ti pred kojima vas ponižava se druže s njom pa se smeju na sve što vam kaže? I čak i ako vi smislite neki duhovit odgovor, neko iz njenog društva će umeti da odgovori vama, a ako je ignorišete, ispratiće vas smeh njenih prijatelja i osećanje da je, uprkos vašem pretvaranju da vam nije bitno, uspela da vas povredi? I šta ako, na sve to, nemate sopstveno društvo koje bi vas podržalo i suprotstavilo se onima koji vam se podsmevaju? I tu mamin savet – ignorisanje – pomaže, ako imate snage da ga poslušate. Ukoliko ne reagujete na podsmeh, prestajete da budete zanimljivi kao žrtva.
Kako to postići, kad vas stvarno boli to što vam se podsmevaju? Postoji jedan mali trik za to. Razmislite i setite se nečega jako smešnog – neke anegdote, ultrasmešne scene iz nekog filma, smešnog odlomka iz neke knjige, nečega što vam nikad ne dosadi i što vam izmami osmeh kad god ga se setite. Kad god vas vređaju, samo prođite pored njih, bez reči, i setite se toga što vas uvek nasmeje. Niko neće razumeti otkud taj misteriozni osmeh na vašem licu, a vi ćete ispasti pobednik.

2 komentara
  1. Jelena Nikolić

    Članak je ekstra! To vam govorim iz ličnog iskustva. Poslušala sam vas i danas me niko više ne ismejava i zato sam vam veoma zahvalna. Samo tako nastavite!

  2. Jovana Mitrović

    Upravo tako! Ne treba da nas zanimaju tuđi komentari, a uvrede treba da nas što manje dotiču. Heh, osoba koja nas ogovara je ljubomorna na nas i shvata da ima manje kvaliteta nego mi. Zato, ljudi, ne slušajte druge šta komentarišu, vodite svoj život jer je vaš život vaša stvar, a onaj ko vas mrzi može samo da vas mrzi!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike