Manje gledanja u ekran dok ste s voljenom osobom

U današnjem svetu praktično smo okruženi različitim ekranima na kojima se svašta interesantno dešava – ekran mobilnog, kompjutera, televizora… Ne poričemo da tu može da se nađe svašta zanimljivo, ali kada ste s voljenom osobom (i ne samo s voljenom osobom), bilo bi poželjno pažnju pokloniti toj osobi, a ne ekranu.
Nekome će to zvučati kao nešto što se samo po sebi podrazumeva, a nekome kao da se pravi frka ni oko čega. Činjenica je da osobi s kojom ste ne možete da poklonite istu onakvu pažnju kad ste koncentrisani na nju kao kada istovremeno gledate u neki ekran – i veoma je teško ne gledati u neki od raspoloživih ekrana.
Može vam se činiti da voljenoj osobi poklanjate dovoljno pažnje i ako istovremeno gledate u neki ekran, ali nije tako; poklanjate joj samo delić svoje pažnje, ono što vam kaže slabije razumete nego kada biste je stvarno slušali, i znatno brže to zaboravite, kao da vam ništa nije ni rekla. Naravno, ni inače nećete upamtiti baš svaku reč voljene osobe, niti je to neophodno, puno toga bude neobavezno ćaskanje, ali ako prilikom svakog susreta dobar deo vremena provedete piljeći u neki ekran i polovično ili i slabije slušajući voljenu osobu, ona će vrlo brzo steći utisak da je ne slušate (sasvim ispravan utisak, ta mrva pažnje koju izdvajate i nije baš nešto), da vam nije mnogo stalo do nje i, vrlo verovatno, ako ponašanje ne promenite, ostaviće vas i potražiti nekog drugog. Kako biste se vi osećali da vaš dečko ili devojka stalno kada je s vama ili kucka poruke na mobilnom, ili gleda televiziju, ili radi nešto na kompjuteru? To definitivno ne ostavlja utisak kao da ste toj osobi iole bitni, više se osećate kao neko ko tu smeta i dosađuje.
S druge strane, sve te "zvrčkice" s ekranima pravljene su tako da vam skrenu pažnju i, što se toga tiče, dobro im ide. Kad čujete signal da vam je stigla poruka na mobilni, teško je odoleti iskušenju da smesta ne pogledate ko vam to piše i šta, a onda želite i da odgovorite. Pokreti i zvukovi s televizijskog ili kompjuterskog ekrana takođe i te kako privlače pažnju, a još ako nešto i radite na kompjuteru (igrate se, pretražujete Internet, usput četujete ili ćaskate na nekom forumu, a sve to po principu "Samo još ovo, i ovo, i ovo…"), zaista je teško usredsrediti se na sagovornika.
Šta učiniti? Kad ste s nekim koga ne želite da oterate od sebe (recimo, s dečkom ili devojkom), isključite televizor, isključite kompjuter, isključite mobilni ili ga bar prebacite na vibraciju (ako ste u stanju da vibraciju ignorišete dok ste s voljenom osobom). I pažnju posvetite voljenoj osobi – ili ćete ostati bez nje, u društvu različitih ekrana koji vam mogu privući pažnju, ali vas ne mogu zagrliti ni voleti.

Ostavite komentar