Momke nije briga kako izgledaju?

Često je uverenje da su devojke te koje su opsednute svojim izgledom, dok su dečaci, što se toga tiče, sasvim opušteni i nimalo im nije stalo do toga kakav utisak ostavljaju, a svakako im ne bi palo na pamet da naprave neku glupost (kao devojke koje se izgladnjuju) da bi postigli željeni izgled. Međutim, i momci su na to osetljivi – i sposobni za razne nezdrave korake.
Mnogi će kolutati očima na devojke koje večito drže dijetu ne bi li izgubile višak kilograma (stvaran ili izmišljen), stalno pričaju o doterivanju, garderobi, šminkanju, cipelama, frizuri… Istina je, ima puno takvih devojaka, pa i onih koje će, ne bi li postigle željeni izgled, ugroziti svoje zdravlje tako što će se izgladnjivati, iscrpljivati preteranim vežbanjem; neke će se, kad im ništa drugo ne donese ono što žele, podvrgnuti i estetskoj hirurgiji, a isprobavaće i svakakva sredstva sumnjivog kvaliteta koja bi trebalo da dovedu do ovakvog ili onakvog izgleda (po pravilu, bez ikakvog truda s njihove strane). Ono što se ređe pominje jeste da ima i mnogo dečaka koji nisu zadovoljni svojim izgledom i u stanju su da odu prilično daleko, uključujući i ugrožavanje svog zdravlja, da bi dostigli željeni cilj.
Ono o čemu dečaci najčešće brinu je da li su premršavi (i zbog toga nemuževni) ili predebeli (takođe nije baš neki ideal muškosti), smeta im kad im je koža bubuljičava isto kao i devojkama, a kao što su devojke "pritisnute" kompjuterski obrađenim fotografijama zvezda i supermodela, tako ni mnogim dečacima nije svejedno kad vide neku zvezdu dobro definisanih mišića – a ima ih i koji bi želeli da izgledaju kao bilderi, jer upadljive mišiće vide kao jedan od dokaza muškosti. I tako će i momci menjati način ishrane, nekada u nešto nezdravo, neki će se i "ubijati" od vežbanja, a neki će, kad ni to ne pomogne onoliko koliko oni žele, da počnu i s uzimanjem steroida, ne bi li tako dodatno povećali mišićnu masu. Istraživanja pokazuju da je sve više momaka koji već od šesnaeste godine, kada im tela još uvek nisu ni blizu formiranih, uzimaju steroide, i to bez ikakvog nadzora stručnog lica. A to može da bude pogubno po zdravlje, ništa manje nego hronično izgladnjivanje.
Za devojke: ako ste nekad pomislile: "Blago momcima, njih baš briga kako izgledaju, ne prave zbog toga gluposti kao mi", verujte, nije tako. Jeste da ima dečaka koji su, kad je o tome reč, opušteni, kao što ima i devojaka kojima linija supermodela zaista nije nešto čemu bi težile, ali i momci umeju da budu opsednuti svojim izgledom isto koliko i devojke, i da se osećaju užasno nesigurno ako sebi ne izgledaju dovoljno muževno. Za momke: dobar izgled je super, ali ga nećete postići time što ćete uništiti svoje zdravlje. Dečaci neretko prođu kroz fazu kada brzo rastu i tada postanu jako mršavi, ali se to najčešće vremenom sredi, uz pravilnu ishranu i redovno vežbanje (bavljenje sportom je super za to). Zdravlje je ono o čemu treba povesti računa, tada će i izgled biti dobar – možda ne baš onakav kakav ste zamislili, ali dobar, da i ne spominjemo da fizički izgled stvarno nije najbitnija stvar u životu. Mišići? Neverovatno razvijeni mišići neće vam doneti radost ako zbog načina na koji ste do njih došli završite u bolnici. Vodite računa o zdravlju, o higijeni, radite ono u čemu uživate, tako ćete biti najzadovoljniji i neće vas biti briga ako ne izgledate kao neka mišićava zvezda.

Ostavite komentar