U trendu

Naporna prijateljstva

Prijateljstvo je super – kad imate dobre prijatelje. To je jedna od najvažnijih stvari u životu; sigurno već sada znate koliko je prijateljstvo važno i koliko vam znači, a kasnije u životu, kako situacije u kojima upoznajete nove prijatelje postanu sve ređe, biće vam još važnije da zadržite dobre prijatelje. Međutim, nekad se može desiti da jednostavno niste sigurni da je neko prijateljstvo dobro. Na šta mislimo?

Spolja gledano, to prijateljstvo deluje super, fantastično. Stalno ste zajedno, nerazdvojni ste. Zajedno idete na kafu, u šoping, u bioskop, zajedno izlazite u diskoteku, zajedno slušate muziku… Znate da su taj vaš prijatelj ili ta vaša prijateljica osoba na koju možete da se oslonite u svakom trenutku. Možete da ih pozovete bilo kad i uvek će vam pomoći – baš kao što biste i vi učinili za njih. Samo, ipak vam tu nešto smeta.

Šta, neko bi mogao da pita, uopšte može da smeta u prijateljstvu ovako čvrstom? Ako i vi i vaš prijatelj ili prijateljica zaista uživate u ovakvom odnosu, ništa. Međutim, ako se osećate kao da se gušite, ako ste osećate iscrpljeno i to prijateljstvo vam je zaista naporno, onda ono definitivno baš i nije idealno.

Naime, većini je ipak potrebno bar neko vreme samo za sebe. Biti s bliskim prijateljima je super – ali, makar povremeno, prija i biti sam sa svojim mislima. Naravno, jednom kad shvatite da vam je povremeno potrebno malo samoće, nije baš dobra ideja da samo „iskulirate“ pozive prijatelja – ako su prijatelj ili prijateljica navikli da ste nerazdvojni, neće im biti jasno zašto ih odjednom ignorišete.

Kako to onda izvesti? Obazrivo. Pažljivo objasnite prijatelju ili prijateljici da vam je zaista neophodno malčice vremena samo za sebe – i da to ne znači da više ne želite da se družite s njima, niti da vam je manje stalo do njih nego ranije, nego samo da povremeno želite da budete sami. Možete i blago da se našalite, u smislu da više nećete biti zajedno 24 časa dnevno, već samo 23.

Ako su vam taj prijatelj ili prijateljica zaista dobri, razumeće da vi imate neke svoje potrebe koje morate da ispunite, a koje nisu povezane s njima. Ukoliko ne prihvate vaše objašnjenje, moguće je da se radi o veoma posesivnoj osobi koja uopšte ne namerava da vam ostavi ikakav slobodan prostor – tada bi trebalo da se zapitate da li je to prijateljstvo koje želite da održite, ukoliko se vaše želje u toj meri ne poštuju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.