Ne bi vam to radili da im je stalo do vas

Svakome se bar nekad desilo da ga povredi osoba koja mu/joj je inače veoma draga. Nekada se na to pomisli da vam ta osoba nikad to ne bi uradila da joj je stvarno stalo do vas, te da vam prema tome i nije pravi prijatelj, dečko, devojka… Stvari, međutim, uglavnom nisu baš tako crno-bele, i odluke o prekidu odnosa s nekim nije mudro donositi u trenutku.
Recimo, situacija o kojoj smo pisali pre nekog vremena: vaša najbolja drugarica i vaš dečko flertuju jedno s drugim. Da li se tu nužno radi o tome da im uopšte nije stalo do vas? Ne. Nije nemoguće da su i vaša drugarica i vaš dečko zapravo jako sebične osobe kojima je samo do sopstvenog zadovoljstva stalo – nije nemoguće, ali nije ni sigurno. Kako to?
Tako što se praktično sve u životu uči. Uči se i kako biti dobar prijatelj ili prijateljica, kako se ponašati u vezi, uči se kako voleti (i to se menja s godinama i sazrevanjem)… I tako se može desiti da neko jednostavno još uvek nije naučio kako u određenoj situaciji treba da se ponaša. To se može desiti u bilo kom životnom dobu, a najčešće se dešava dok ste još uvek mladi. I toj drugarici koja flertuje s vašim dečkom može da ne padne na pamet da bi to vama smetalo – da i ne spominjemo mogućnost da još uvek ne zna čak ni to da treba da obrati pažnju na potrebe drugih, a ne samo na ono što ona u tom trenutku želi. To što se vi njoj dopadate kao drugarica, što voli da provodi vreme s vama i što joj je stalo do vas ne znači automatski i da ona zna šta sve spada u prijateljstvo i kako bi prijatelji trebalo da se ponašaju. Nije nemoguće ni da vi ne znate sve to. Kao što nije nemoguće ni da vaš dečko, koji u tinejdžerskim godinama teško da ima baš jako mnogo iskustva s vezama, zna kako bi savršen dečko trebalo da se ponaša.
Na sve navedeno dodajte i emocije. Koliko puta se i vama samima desilo da znate da nešto ne treba da radite, ali to ipak uradite? Pa čak i kasnije smišljate opravdanje za ponašanje za koje zapravo znate da je bilo neprimereno? Kad vas emocije ponesu, može da ne bude nimalo lako iskontrolisati se i ne postupiti onako kako se u tom trenutku osećate – ili, u nekim prilikama, „onako kako vam srce nalaže“, pa tako završite s tuđim dečkom u krevetu, iako ste svesni da je to nije u redu.
Zato, molimo vas, bez naglih odluka i naglih zaključaka, izuzev ako je brzo odlučivanje neophodno da biste sačuvali svoj ili tuđ život ili zdravlje. Neko može da vas povredi iako mu/joj je stalo do vas. Da ne bude zabune, to ne znači da takvo ponašanje treba mirno da otrpite, naprotiv, treba toj osobi skrenuti pažnju na to da vas je povredila i tražiti da to ne ponovi (ovde ne govorimo o povredama nastalim kao posledica nasilja, od nasilnika se sklanjajte po hitnom postupku). Takođe joj treba pružiti šansu da svoje ponašanje prema vama popravi, da nauči kako treba da se ponaša u odnosu koji ima s vama (prijateljstvo, ljubavna veza…), a u nekim situacijama treba i sopstvene stavove modifikovati (recimo, ako ste vi preosetljivi u toj meri da niko ništa ne sme da vam kaže a da se vi ne uvredite ili ne rasplačete).
A ako neko stalno iznova radi ono što ste ga/je zamolili da ne radi, i sigurni ste da ne preterujete u svom zahtevu, tada bi već trebalo razmisliti da li želite da zadržite taj odnos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.