Ne daju mi da izlazim!

Svi vaši prijatelji imaju izlaz barem do ponoći (u slučaju strogih roditelja), ili do dva, tri, četiri… Samo ste vi baksuz koji nikada ne ide sa „ekipom“ u klub, jer vam je izlaz do deset, kada se klubovi otvaraju, a ionako je svako ko se pojavi u deset „kreten“. Šta da radite? Da slažete roditelje da idete da učite sa drugaricom i da ćete prespavati kod nje? Da se išunjate iz kuće i zbrišete?

Loše ideje. Pre ili kasnije, bili biste uhvaćeni u laži (ili bekstvu), i to bi samo dovelo do sukoba, a ne bi ništa razrešilo. Ne pomažu ni tekstovi tipa: „Ali tu-i-tu roditelji puštaju!“; većina roditelja sebe smatra najboljim i ne voli kada ih poredite sa drugima (osim ako izjavite da imate najbolje roditelje na svetu, naravno).

Nije loše setiti se da vam roditelji ne zabranjuju izlaske da bi vas povredili, već zato što se brinu za vas, vole vas i pokušavaju da vas zaštite. Nije ni njima lako: crne hronike su prepune priča o ubistvima, a i brižni prijatelji ih verovatno veselo pune sličnim pričicama uz jutarnju ili popodnevnu kafu. Vi ste za njih njihove male princeze, krhke devojčice koje treba zaštititi od mnogobrojnih zala ovog sveta.

Naravno, to što ste svesne njihovog stava neće vam baš popraviti raspoloženje. Raspoloženje bi vam popravilo to da konačno uvide da više nemate pet godina i da ste zrela i odgovorna osoba – ili bar dovoljno odrasla da sme da izlazi. Pa, pokažite im to!

Za početak, možete da spremite svoju sobu, možda i da ponudite pomoć u nekim kućnim poslovima. Donesite koju dobru ocenu iz škole; redovno radite domaće zadatke i, ako već imate kućna zaduženja, redovno ih obavljajte.

Sledeći korak: upoznajte ih sa svojim prijateljima (i pazite sa kim ih upoznajete). Neka vide da su vaši prijatelji odgovorni i pouzdani; objasnite da biste izlazili s njima, ne sami, i da bi vas sigurno neko dopratio kući. Pomoglo bi i ako imate dečka, naročito ako vaši roditelji imaju poverenja u njega; čak i najbrižniji roditelji uglavnom podrazumevaju da je normalno da njihova ćerka izlazi sa svojim momkom.

Ako baš ništa od ovoga ne upali, sačekajte neko vreme, pa ponovite postupak. Pokušajte da ne budete nestrpljive; nipošto nemojte lagati ni bežati, jer time samo smanjujete svoje šanse za željenu slobodu. Budite uporne. Pre ili kasnije (naravno, nadamo se pre, po mogućnosti još juče), taktika dokazivanja zrelosti će upaliti i dobićete „izlaz“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike