Ne dozvolite ljubomori da zavlada

Hiljadama godina unazad pećinski čovek se vratio iz lova i zatekao svoju voljenu kako razgovara sa nekom nepoznatom muškom jedinkom. Istog trenutka bacio je kamen ka „neprijatelju“ jasno ukazujući da ne želi takve sumnjive radnje u svom dvorištu. U redu, možda ovu situaciju nismo uspeli da ovekovečimo video kamerom, ali sasvim je sigurno da su nastupi ljubomore uvek postojali. Čak i danas, u visokorazvijenom svetu (uglavnom) bez pećinskih ljudi, svedoci smo scena večitih izliva ljubomore.

Ljubomora je u više od 35% slučajeva razlog za sve vrste nasilja u vezama. Opet, ljubomora je i sasvim normalna i prirodna stvar, te, u neku ruku, svi mi kad-tad postanemo ljubomorni kada su u pitanju osobe koje volimo. Ono što je bitno jeste sposobnost da ljubomoru zadržimo u zdravim granicama i ne dozvolimo joj da preuzme kontrolu nad nama. Ako primetite da postajete ljubomorni i ne želite da se male iskre ljubomore pretvore u izlive besa, evo nekoliko saveta kako to možete izbeći:

  • Vodite računa da ne uprete prstom u partnera čim se osećaj ljubomore pojavi – možda niste u pravu.
  • Setite se da se osećaj ljubomore prvobitno javlja zbog pomisli da se dešava nešto što ne bi trebalo – to ne znači da se to stvarno i dešava.
  • Ako zaista nemate poverenja u partnera, otvoreno porazgovarajte sa njim/njom.
  • Pokušajte da ne zamišljate situacije koje samo pojačavaju vašu ljubomoru.
  • Imajte na umu da bi prerano donošenje zaključaka moglo ozbiljno da ugrozi vašu vezu.
  • Zapitajte se šta bi još moglo da vas učini ljubomornim na ovom svetu, prilično dugačka lista zar ne? Skratite sebi muke i usredsredite se na ono što vam u vašoj vezi donosi osećaj radosti.

Svako ko ipak upadne u stanje jake ljubomore shvatiće da je ona užasno destruktivna, i to samodesktruktivna, najviše štete doneće upravo onome ko ne može da je obuzda. No, ako joj priđete dovoljno razumno, shvatićete da ste učinili veliki korak, kako za sebe, tako i za vašu vezu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike