Ne možete bez šminke

Nije mali broj devojaka koje ne samo što vole da se šminkaju već osećaju da bez šminke ne mogu. U šminkanju kao takvom nema ničeg lošeg, ali jeste loše ako s tim preterujete, jer rizikujete da oštetite kožu i da vam koža prerano ostari.

Devojke koje žele da izgledaju starije nego što jesu mogle bi reći da to i nije loše, ali nije tako. Nimalo ne prija kada vam je koža, zbog preteranog šminkanja, izlaganja suncu i solarijumu, već u ranim dvadesetim godinama isušena, kada vam se već tada pojavljuju bore, kada ne izgledate kao mlada devojka već kao da biste toj devojci mogle da budete majka. Ili ne izgledate baš tako, nego kao devojka koja ima velikih problema s kožom.
Neke vrste problema s kožom i jesu jedan od razloga za korišćenje previše šminke – recimo, sakrivanje bubuljica korektorom i velikim količinama pudera. Nije neka mudrost da to problem ne rešava, samo ga sakriva; ono na šta se ređe pomisli jeste to da takav postupak prilično pogoršava problem, jer koža koja je stalno prekrivena debelim slojem šminke ne može da diše, pa se isušuje i znatno je podložnija infekcijama. A onda bez šminke izgledate još i lošije nego pre, pa to sakrivate ispod još debljeg sloja šminke, pa se problem još više pogorša… A nekad sve počne sa dve bubuljice na koje niko živ ne bi obratio nimalo pažnje.
Eksperimentisanje sa šminkom može da bude jako zabavno. Uz to, prija kad radite na svom izgledu, prija kad se doterujete. Gledajte ipak da ne preterate – za devojke vaših godina dovoljno je sasvim malo šminke. Vaša mladost je najlepši ukras, a još ako tome dodate osmeh, nema te šminke koja bi to nadmašila.
A šta ako imate problematičnu kožu? Za manje probleme obratite se kozmetičarki, a za veće dermatologu – tako ćete probleme zaista rešiti, umesto da ih pogoršavate skrivanjem ispod šminke, i tako do trenutka kada više nikakva šminka ne bude mogla da sakrije koliko vam staro i isušeno koža izgleda.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike