Nedostatak gvožđa kod devojaka

Gvožđe nam je svima neophodno. Ono je sastojak hemoglobina, supstance u našoj krvi koja prenosi kiseonik. Devojke i žene znatno češće pate od nedostatka gvožđa nego momci – statistike pokazuju da čak 90 odsto žena ne unosi onoliko gvožđa koliko im je potrebno. Zašto je gvožđe veći problem za devojke nego za momke? Jednostavno – devojke svakog meseca imaju menstruaciju i prilikom gubitka krvi izgube i izvesnu količinu gvožđa, koju je potom neophodno nadoknaditi. I kasnije, kada poželite da dobijete bebu, biće vam potrebne povećane količine gvožđa kako biste i vaša beba i vi bili zdravi.
Koje su, zapravo, ženske potrebe za gvožđem? Osamnaest miligrama dnevno, što je čak dvostruko više nego kod momaka (a, verujte, ni njima nije svejedno ako im manjka gvožđa u organizmu, jer se tada lako zamaraju i ne mogu da se bave sportom). A koje su posledice ako nemate dovoljno gvožđa?
Ono što se tada dešava jeste da obolite od anemije – bolesti čiji je uzrok nedostatak gvožđa u organizmu. Zbog nedovoljno hemoglobina, kiseonik ne može dovoljno dobro da se prenosi iz krvi do mišića i mozga, pa se onda često osećate umorno, slabi ste (naročito se primećuje ako pokušavate da se bavite nekim sportom ili makar da radite fizičko), lako se zadišete, često vas muče glavobolja i vrtoglavica, slab vam je apetit… Pored toga što se osećate slabašno, i izgledate bledunjavo – lice vam je bledo i ne izgleda nimalo sveže, a sva sluzokoža, uključujući i usne, bledoružičaste je boje.
Da biste uneli dovoljno gvožđa u organizam, potrebno je da jedete namirnice koje ga sadrže, kao što su sočivo, spanać, blitva, tofu sir, crveno meso (za ovu svrhu govedina je znatno korisnija od teletine), krompir, tamno ćureće meso. Gvožđe se može uneti i preparatima (tabletama), samo u tom slučaju pazite da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu (18 miligrama za devojke, devet za momke), inače možete imati stomačne tegobe (najčešće opstipacija – zatvor, narodski rečeno), a može se desiti i da vam bude poremećen rad srca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.