najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Neke zablude o aknama

Akne su jedan od najneomiljenijih problema tinejdžera (nemojte da se užasnete kad saznate da se javljaju i posle puberteta). Nekada je ovaj problem izuzetno izražen, nekada manje, a u svakom slučaju, postoji veliki broj uverenja o aknama i o tome kako ih se otarasiti, kao i šta ih uzrokuje. Neka od tih uverenja su tačna, ali neka su i potpune zablude. Evo najčešćih zabluda – ne verujte u njih!
Od čokolade se dobijaju bubuljice: verovatno će vam biti veoma drago kad saznate da to jednostavno nije tačno. Jedan od dobrih načina da smanjite šansu da vam se pojave akne jeste da se uravnoteženo hranite (pomalo od svega), što znači da smete da uvrstite u ishranu i čokoladu. Naravno, ako ne biste jeli ništa osim čokolade, vrlo je verovatno da bi se vaš problem s aknama pogoršao – ali ne zbog čokolade, već zbog previše jednolične ishrane.
Akne nastaju zbog nehigijene: to je samo delimično tačno. Loša higijena lica može da pospeši stvaranje akni, ali to što imate akne ne znači nužno da ste prljavi. Sasvim dovoljne higijenske mere su čišćenje lica gelom i losionom dvaput dnevno, redovno menjanje jastučnice i upotrebljavanje samo sopstvenog peškira (koji ne koristi niko osim vas). Ako ovako postupate a i dalje imate bubuljice, to nije zbog nehigijene nego zbog hormonskog disbalansa.
Sunce isušuje bubuljice: i to je poluistina. Sunčeva svetlost pomoći će da se akne povuku, ali samo privremeno – tri do šest nedelja kasnije, stanje vaše kože biće još gore ako previše vremena provodite sunčajući se. Previše sunčanja istanjuje i isušuje kožu, pa se masnoća povlači – i taloži po "džepovima" koji se nakon nekoliko nedelja aktiviraju, pa vam lice bude pretrpano bubuljicama.
Od brijanja se dobijaju akne: to nije tačno. Ono što može da se desi jeste da brijanje iziritira kožu i tako pogorša već postojeći problem s aknama. Da biste to izbegli, nakon brijanja nanesite antibakterijski losion na kožu – tako neće doći do upale i postojeće akne će vam se brže povući.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike