U trendu

Nemojte nastradati na kraju polugođa! (1)

Osećate se pomalo zbunjeno: kad je pre stigao oktobar? Kad je pre stiglo vreme za kontrolne zadatke i odgovaranje? Čini vam se da je septembar prosto proleteo, dok ste još čeznuli za letnjim raspustom, morem i provodom – i, naravno, i niste se baš pretrgli od učenja. Jedan kontrolni je prekosutra, drugi kroz tri dana… Nemate predstavu kako da se spremite za njih. Ako donesete kući loše ocene, pa, biće problema. Joj.

Sad, šta je, tu je. Za kontrolne zadatke i ispitivanja koji će biti u toku sledeće nedelje spremićete se kako znate i umete, ponovo kampanjski – iako ste sebi obećali da to nećete više da radite – a za dalje, evo nekih saveta kako da u toku cele školske godine budete u sasvim solidnoj formi za sva moguća ispitivanja – a da ipak ne provedete toliko vremena u učenju da nemate kad da se vidite sa društvom.

Pretpostavljate i sami šta sledi: priča o redovnom učenju. Dosadna, priča, možda, ali redovno učenje funkcioniše: provereno u praksi. Uz nekoliko trikova zaista vam neće biti potrebno puno vremena za učenje ukoliko te trikove budete primenjivali svakog dana. Svakog dana učite „pomalo“ – ostane vam puno vremena za provod, a na kraju polugođa (i školske godine, takođe) imate sasvim solidne ocene. Zainteresovani?

Za početak, dobra je ideja da prelistate udžbenike za ovu godinu, ukoliko to već niste uradili. Tako ćete se okvirno upoznati sa onim što ćete učiti ove godine. Pogledajte šta od toga već znate, a šta vam deluje komplikovano i teže za razumevanje; tako ćete znati šta na času da pitate, za šta će vam biti potrebna dodatna objašnjenja. Pored toga, ako odmah prelistate knjigu i vidite otprilike čega sve tu ima, na času će vam sve to zvučati poznato i biće manje teških stvari za razumevanje (trik je u tome što će vaš mozak imati vremena da te komplikovane stvari obrađuje, nekad čak i mesecima pre nego što na času stignete do tog dela gradiva, pa će vam do tada mnogo toga biti jasnije).

Svakog dana kad se vratite iz škole, pogledajte ono što ste tog dana radili. Pročitajte ponovo beleške, podvucite važne delove i ponovite definicije još jednom. Zvuči vam kao puno posla? Nije – to je nekih 15 minuta po predmetu, jer vam je gradivo još uvek vrlo sveže pa podsećanje vrlo brzo ide. Takođe, prelistajte i prethodne lekcije, koliko da se na brzinu podsetite. To takođe sasvim kratko traje, a sebi osvežavate pamćenje. Ukoliko to redovno radite, efekat će biti takav da nastavnik može sutra da vas pita (kad god sutra bilo), a vi ne morate posebno da se pripremate za odgovaranje. Učenje celu noć, šta to beše?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike