Nepristojni prema roditeljima

Neki tinejdžeri smatraju da je "kul" i da ih čini "facama" ako su nepristojni prema starijima, naročito prema svojim roditeljima; smatraju da ih oni koji prisustvuju nepristojnom ponašanju cene i dive im se zbog toga. Greše.
Sukob između različitih generacija i različitih pogleda na život je normalna stvar, ali taj sukob ne mora i ne treba da uključuje nepristojno ponašanje. A opet, ima onih koji smatraju da je baš "kul" kada ih prijatelji slušaju kako preko mobilnog telefona drsko odgovaraju roditeljima, kako ih vređaju, ili kako vređaju ili i fizički zlostavljaju neku stariju osobu. U tome nema ničega "kul", a ni oni koji posmatraju takvo ponašanje ne uživaju u tome; najčešće se osećaju nelagodno i neprijatno im je. Nekada neće ništa reći, delom jer smatraju da ih se to ne tiče, delom zato da i sami ne bi bili izloženi neprijatnom ponašanju. Nekada će se čak i pretvarati da odobravaju takvo ponašanje. Ali, zaista će se malo ko stvarno složiti s takvim ponašanjem; mnogo je verovatnije da će osobu koja se tako ponaša smatrati kretenom.
Da ne bude zabune, ne kažemo da starijima treba uvek povlađivati, niti da im se treba ulizivati. Ne kažemo ni da treba samo trpeti da oni vas vređaju (što, s druge strane, ne znači da bi na uvredu trebalo uzvratiti uvredom) – nažalost, ima odraslih koji smatraju da je u redu vređati decu i tinejdžere, i to im nikako ne služi na čast.
Ne slažete se s nekom starijom osobom? Ne slažete se dobro s roditeljima? Postoje različiti načini da se nesuglasice mirno ili nešto manje mirno razreše, ali nepristojnosti, drskosti i vređanju nikada ne bi trebalo pribegavati. Može se desiti, naravno, da vam u trenutku ljutine nešto "izleti", i za to bi bilo dobro izviniti se; ali, ma koliko vam bilo dosadno to što vas roditelji preko telefona po pedeseti put pitaju kada planirate da se vratite kući, nije u redu drsko im odgovoriti, niti će vas prijatelji smatrati "facom" jer vređate sopstvene roditelje.
Preporučljivo je biti pristojan prema svima. A ako neko vas vređa, pokažite sopstvenim primerom kako je moguće ostati pristojan – ukoliko vam je stalo do toga da delujete "kul", pa, delovaćete mnogo više "kul" ako niko ne može da vas natera da izgubite živce, već ostajete na visini i učtivi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike