Nevolje sa grudima

Večita je muka sa izgledom, bilo da ste dečak ili devojka: uvek ste nečim nezadovoljni. Nešto je preveliko, nešto je premalo, predebeli ste, premršavi, bubuljice, haotična kosa… Jedna od čestih muka devojčica i devojaka su i njihove grudi. Dečaci uglavnom misle da su ženske grudi baš super i ne pada im na pamet ni deseti deo razloga za nezadovoljstvo koje devojčice i devojke mogu da osete zbog tog dela svog tela.

Dobijanje grudi, to jest vreme kad grudi počnu da rastu, značajno je za svaku devojku – to je jedan od očiglednih dokaza da polako prestaje da bude devojčica i da postaje žena. Ipak, to značajno vreme nekada dođe prilično rano: devojčici počnu da rastu grudi u vreme dok su sve njene drugarice još uvek „skroz ravne“, i to najčešće bude praćeno zavitlavanjem prijatelja i poznanika iz škole i okoline. S druge strane, pojedinim devojkama grudi počnu da rastu jako kasno, ili kao da uopšte i ne počinju da rastu – iako su sve njihove prijateljice već prilično razvijene. Onda se ta devojka, naravno, oseća loše (da i ne spominjemo to da i ona može biti predmet zavitlavanja, baš kao i devojčica koja je rano dobila grudi). O čemu se ovde radi? O bolesti, o genetici ili o nečem trećem?

Odgovor je prilično jednostavan – radi se o tome koliko masnog tkiva devojčica ili devojka ima u telu. Naime, grudi se po svom sastavu najviše sastoje od masnog tkiva; ako je devojčica veoma mršava i praktično bez masnog tkiva u telu, grudi joj neće rasti – nemaju materijal od koga bi porasle. Tako se može desiti da devojčica već sa devet-deset godina dobije grudi – ili da ih devojka od 16-17 godina i dalje uopšte nema. Da ne bude zabune, nije neophodno da devojka bude debela da bi dobila grudi, samo ne sme da bude premršava, to jest sa premalim procentom masnog tkiva.

Još jedan relativno čest problem koji muči devojke su bradavice na grudima. Naime, nekim devojkama bradavice su uvučene, kao da rastu na unutra, pa se devojka uplaši da nešto s njom nije u redu. Bez straha: to je potpuno normalna pojava. Nekada će bradavice kasnije početi da rastu na napolje, a nekad ne – i jedno i drugo je potpuno normalno, nije nikakav znak bolesti. Jednostavno, takav tip grudi.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi sa svojim grudima (ili bilo kim delom svog tela, što se toga tiče), ako se za nešto bojite da je možda znak bolesti ili vam je neobično, ne oklevajte da pitate majku o tome – ona je već prošla kroz sve to i umeće da vam odgovori. Uvek se možete obratiti i ginekologu i pitati ga za savet i mišljenje – tu je zbog vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.