Ne znate „face“

Ukusi su različiti, to znate, kao i kriterijumi po kojima će vas neko (osoba ili cela ekipa) prihvatiti kao prijatelja ili prijateljicu. Kakvi god da su kriterijumi, u najvećem broju slučajeva neophodno je da se napravi bar nekakav malecki kompromis – vi se malo prilagodite zahtevima društva, oni se malo prilagode vašim potrebama i negde se nađete. Nekada je potrebno i veće prilagođavanje (recimo, ako vi volite da komandujete i budete glavni, a društvo u kome želite da budete ne prihvata nikakve „komandante“, već se sve radi onako kako se dogovori većina). Ponekad ne samo da je potrebno veće prilagođavanje već se upitate i da li bi prilagođavanje uopšte imalo smisla – jer zahtevi koji se pred vas postavljaju, bar se vama tako čini, nemaju smisla.

Recimo, postoji neka osoba koja vam se čini interesantnom, bar po nekim osobinama. Možda vam deluje „kul“ i zato želite da budete u njenom društvu. Problem je što ta osoba kao da je opsednuta „facama“, i njeno merilo toga koliko neko vredi jeste da li je taj neko „školska faca“, ili da li se bar druži sa facama. Ako ga face prihvataju, prihvatiće ga i ta osoba, a ako ne, pa, onda nije vredan ni te osobe.

Šta da radite u takvom slučaju – a zbog nečega vam je stalo da se družite sa tom osobom? Ne, niti ste među „školskim facama“, niti se nešto posebno družite s njima – niste u svađi, ali niste ni deo njihove ekipe.

Zapitajte se zbog čega vam se ta osoba dopada, zašto želite da se družite s njom. Možda ona i jeste interesantna, ali definitivno ima čudno merilo za odabir prijatelja. Kao da je strašno nesigurna u sebe, u sopstveni izbor, pa joj treba potvrda onih koji važe za glavne. Zapitajte se o toj osobi: da li mislite da je dobar prijatelj (jednom kad se prođe njen čudni kriterijum)? Da li deluje kao lojalna osoba, kao neko na koga se možete osloniti, ko će svoje prijatelje uvek podržati, ili samo juri za facama jer želi da i ona bude glavna?

Ako smatrate da je to osoba na koju se možete osloniti, da joj možete verovati, plus vam još i deluje interesantno kao prijatelj ili prijateljica, vredi se potruditi da budete u njenom društvu – pomozite joj da prevaziđe svoju nesigurnost i da shvati da uopšte nije neophodno da neko zna sve face da bi bio vredan prijateljstva. Međutim, ako vam se čini da je ta osoba neko ko ceni jedino face i one koji je mogu uvesti u društvo faca, pa, takva osoba ne zaslužuje da gubite vreme na nju. Bolje nađite iskrene prijatelje, koji će vas voleti zbog vas samih, a ne zbog toga koga poznajete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.