Odbiti neželjeni seks (2)

Pisali smo o odbijanju neželjenog seksa i o tome da uvek imate pravo da odbijete vođenje ljubavi koje ne želite i za koje još uvek niste spremni ili za koje niste raspoloženi u tom trenutku. Danas pročitajte još neke savete u vezi s odbijanjem, kao i šta učiniti ako vaše "ne" nije prihvaćeno.
Budite iskreni. Ako još uvek niste spremni za tako intiman čin, recite to. Ako volite dečka ili devojku, ali niste zainteresovani za seks s njima, kažite im to. Rešili ste da ne vodite ljubav pre braka? Ma koliko to nekom neobično zvučalo, i danas ima onih koji se tako opredeljuju – ako je i vaše opredeljenje takvo, nemojte ga se stideti, otvoreno kažite da ste tako odlučili.
Ukoliko osoba s kojom ste nastavi da vas pritiska, odlučno recite "ne" i odmaknite se od nje. Nekada je neophodno reći "ne" nekoliko puta da biste dečka ili devojku uverili da to stvarno mislite, da to nije samo deo igre pre nego što popustite. Zato i jeste bitno da ne pokušavate da odbijanje ublažite poljupcima ili maženjem, jer onda poruka koju pokušavate da pošaljete postaje nejasna, pružate nadu da ćete ipak popustiti ako budu dovoljno uporni. Ukoliko dečko ili devojka i nastave s pritiskom i ne prihvataju vaše odbijanje, može biti potrebno da ih i fizički odgurnete od sebe, a ako i nakon toga nastavljaju s pokušajima intimnosti, ili čak pokušaju da koriste silu, pobegnite i odbijte svaki kontakt s njima barem do sledećeg dana, do kada ćete se oboje smiriti. Ukoliko ste fizički povređeni jer ste odbili seks, razmislite o raskidu – niko nema pravo da se tako ponaša prema vama, niti bi takvo ponašanje trebalo tolerisati.
Ne padajte na "ako me voliš, pristaćeš" priče – na njih je lako odgovoriti sa: "Ako me voliš, sačekaćeš da se i ja osetim spremno", kao ni na "svi to rade" (nije tačno, većina to još nije uradila), "moja bivša je htela" (neka joj se vrati kad mu se toliko sviđa), "počela si, ne možeš sad da staneš" (imate puno pravo da se predomislite i prestanete u bilo kom trenutku) ili bilo koje druge fraze kojima vas nagovaraju na nešto što u tom trenutku ne želite. Ne zaboravite: vođenje ljubavi je veoma intiman čin, na njega treba da budete spremni oboje i da ga želite oboje. I, seks nije nikakav dokaz ljubavi; to što odbijate seks ne znači da dečka ili devojku ne volite. Seks je nešto u čemu se uživa, u čemu oboje uživaju. Ako će uživati samo jedno, a drugo se osećati loše, to nije to i bez ikakve griže savesti treba odbiti. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.