Odgovoriti majci

Volite vi svoju majku, i ona vas voli i brine o vama, ali, jaoj, to nekad ume da bude tako zamorno! Tada vam dođe da dreknete na majku da vas ne smara više, što redovno donese loše rezultate. Bolje je biti malo umereniji.
Međutim, kako biti umeren kad onda ne biste postigli ono što želite? Nismo ni rekli da treba da odustanete od pokušaja da dobijete ono do čega vam je stalo – samo da to ne treba da zahtevate uz vikanje i svađu. Kad do toga dođe, ipak je vaša majka ta koja je autoritet; većina ljudi zna za: „Ja sam ti majka i poslušaćeš me“, „Nisi ti mene rodila, nego ja tebe“ i slične komentare – i njena reč će odneti prevagu. Evo nekih tipičnih primedaba i zahteva majki, kao i predloga kako da na njih odgovorite bez svađe.
Jedno od veoma iritirajućih majčinskih pitanja je: „Šta ti je, što si opet smrknut/smrknuta?“ Prvi impuls na takvo pitanje jeste da zarežite na majku da vas ostavi na miru, ali tako ćete je naljutiti, plus je i zabrinuti, jer i dalje neće znati šta vam je – a vidi da niste dobro raspoloženi i odmah dobija hiljadu zastrašujućih ideja šta bi mogao da bude uzrok tome. Tu je najbolje da odgovorite nešto konkretno. Brinete zbog kontrolnog, neko vas je naljutio pa vas to nervira iako znate da će se vrlo brzo samo od sebe srediti, niste se još probudili pa zato tako izgledate… Glavno je da vaš odgovor bude nešto konkretno i bezazleno – tako se vaša majka neće više brinuti i neće vas dalje zapitkivati.
Česta je i primedba da ćete se smrznuti u tome u čemu hoćete da izađete. Tada može da pomogne da joj smireno kažete da ste u školi učili da se vaše telo brže zagreva nego telo odrasle osobe i da je normalno da vama bude vrućina u onome u čemu bi njoj bilo hladno – da se obučete kao ona, još biste i toplotni udar mogli da dobijete. Doduše, kad smo već kod laganog odevanja, ipak bi trebalo izbegavati kratke majice koje vam ogole stomak i bubrege – znamo da to zvuči kao dosadna bapska priča, ali je činjenica da se možete razboleti ako nosite takvu odeću. Potvrđeno u praksi, nažalost.
Još jedan čest roditeljski zahtev: da im, kad izađete, svaki čas šaljete SMS kako biste ih obavestili kako ste i šta vam se dešava. Na ovo je prilično teško ne odgovoriti nešto zajedljivo, ali setite se da taj zahtev potiče zbog majčine brige za vas. Smireno joj recite da znate da ona brine za vas, obećajte da ćete joj poslati jedan SMS da joj javite da ste dobro i da je sve u redu (i držite se tog obećanja!), i objasnite joj da za vas izlazak ne bi bio nikakvo uživanje niti biste mogli da se opustite ako biste morali da joj šaljete raport na svaki sat. Možete i da obećate da ćete joj kad se vratite ispričati kako je bilo. Ne morate joj, po povratku, reći nešto što stvarno želite da zadržite za sebe, ali možete joj reći ko je bio od vaših prijatelja koje i ona zna, komentarisati njihovu garderobu, reći joj nešto sitno od večernjih dešavanja… Tako će se osećati kao (i dalje bitan) deo vašeg života, imaće osećaj da je u toku, a vi joj nećete reći ništa što ne želite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike