U trendu

Pažnja! Pijani los!

Moguće je da ste nekad imali prilike da vidite pijanog goluba ili gugutku. To se obično desi leti, kada je veoma vruće, pa su ptice žedne – a nekome se prospe neko alkoholno piće i napravi baricu. Ptice mogu da osete miris, ali ako su veoma žedne, sve što će registrovati jeste to da je pred njima tečnost – veoma željena i potrebna tečnost. S obzirom na veličinu goluba ili gugutke, dovoljna je sasvim mala količina alkohola da bi se ptica napila. Tada najčešće postaje omamljena, nesposobna da leti i uopšte ne reaguje ako je uzmete u ruku (ne, nemojte eksperimentisati na pticama!).

U Norveškoj dolazi do znatno upečatljivije pojave. Dešava se, ako je leto toplo, da voće izuzetno dobro rodi. Ako posle toga dođe do ranog mraza, voće će, neubrano, nastaviti da fermentira – neko na tlu, gde je palo, a neko još uvek na drveću. Jabuke su najčešći primer takvog voća, jer dobro rađaju u najrazličitijim uslovima. Gde u tu priču ulaze losovi?

Losovi vole jabuke. A šećer iz jabuka, kada fermentira, postaje alkohol. Losovi su u stanju da danima grickaju takve jabuke – a od dovoljne količine alkohola iz jabuka napiće se i životinja veličine losa.

Kada se ovako nešto desi, norveške vlasti upozoravaju sve na to da budu oprezni. Vozeći se putem koji nije baš usred grada, nije nikakva retkost da naiđete na losa. Losovi uglavnom nisu nešto agresivni i sklanjaju se od ljudi, ali kada su pijani, ponašanje im se menja. Kao i kod ljudi – neki pijani losovi biće sasvim pitomi i mirni, a neki će postati veoma agresivni (to je oko 200 kilograma agresivnih mišića sa snažnim rogovima koji mogu biti upereni na vas).

Savet koji norveške vlasti daju, naročito radoznalim ljubiteljima prirode (turistima ili lokalnom stanovništvu), jeste da ako im neki los prilazi, pljesnu rukama. Ako se los ne uplaši i ne skloni, već nastavi da prilazi, vrlo je moguće da ćete imati ozbiljnih problema ukoliko se ne sklonite vi.

Ukoliko otputujete u Norvešku i vidite pijanog losa, to može biti veoma zanimljivo iskustvo i interesantna priča za prepričavanje u društvu – samo se pobrinite da ne bude i neprijatnih detalja, u smislu „jedva sam glavu spasao od ljutog pijanog losa“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.