Pokažite osećanja

Bilo bi lepo kada biste uvek mogli da budete lepo raspoloženi i prijatno društvo svima. Tada biste, sigurno, bili i veoma popularni u razredu. Nažalost, to nije moguće. Ružne stvari se dešavaju, sitnije ili krupnije, a nekada se dešava i da „ustanete na levu nogu“ i budete neraspoloženi bez nekog posebnog razloga. To se svakome može desiti – zapravo, svakome se bar nekad desi – i nije nikakva sramota ni nešto čega se treba stideti. Samo, šta radite u takvim situacijama?

Takvim danima, sasvim je moguće, poželite da ostanete kod kuće i uopšte ne odete u školu. Ipak, to je teško izvodljivo bez laganja roditelja i nije baš dobra varijanta. Još uvek ne želite da odete u školu u takvom raspoloženju, pa vam padne na pamet i da se „elegantno ne pojavite“, ali i to ima negativne posledice. Tako ipak rešite da dođete u školu. Šta onda?

Ima onih koji će, kada su tako neraspoloženi, da se zavuku u neki ćošak i da izbegavaju razgovor s bilo kim. Bez ikakve zle namere, samo osećaju da nisu za društvo i ne žele druge da smaraju svojim raspoloženjem, plus bi im bilo lakše da jednostavno budu ostavljeni na miru. Ovakva potreba je razumljiva, ali ako se i vi tako ponašate, to može navesti druge da stvore pogrešno mišljenje o vama. Kakvo?

Oni koji se tako izdvajaju i odbijaju komunikaciju često završe s etiketom arogantnih i uobraženih (slično kao i stidljivi). Opšte uverenje bude da se izdvajaju jer misle da su bolji od svih ostalih, da niko nije vredan toga da pričaju s njim. To baš i nije mišljenje za koje želite da ga imaju o vama, zar ne?

Šta učiniti u takvoj situaciji, kada vam se stvarno, ali stvarno, ne priča ni sa kim? Jednostavno: kad vas neko pita šta vam je (kao što sigurno hoće), odgovorite da niste baš dobro raspoloženi. Nije obavezno da svakome objašnjavate svoj problem – već samo zbog toga što ste priznali da imate problem dobićete pozitivne reakcije, plus zaista nije verovatno da će vas i nakon toga smatrati uobraženim i arogantnim.

Sasvim malo pokazivanja osećanja ponekad može čuda da učini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.