najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Porodično stablo

U svačijoj porodici bar nekad se dese neke interesantne stvari, neke od njih nedavno, nekada se radi o nečemu što se pre više od sto godina desilo nekom vašem pretku. Zato su porodična stabla jako zanimljiva stvar, i to ne samo da saznate kako su vam se preci zvali već i čime su se bavili, kakve su im se stvari dešavale…
Ima onih koji o svojim precima nikada ništa ne saznaju, i to je najčešće šteta. Lepo je znati od koga potičete, plus tu bude i jako zanimljivih stvari. Ne mislimo na ono kada vam neko od starijih po hiljadu puta priča istu priču; raspitajte se o što više različitih priča. Možete početi od sopstvenih roditelja, od toga kako su se oni upoznali, čime su se bavili pre nego što su dobili vas, čime su se bavili pre nego što su se uopšte sreli. Jesu li rođeni u istom mestu kao i vi, ili negde drugde? Kuda su sve putovali, šta im se interesantno dešavalo? Kako je to izgledalo kada su oni bili vaših godina, kakvu su odeću nosili, gde su izlazili, šta su slušali, gledali, čitali, kako je tada izgledalo muvanje momaka i devojaka? Šta im je dobro išlo, za šta su bili totalni antitalenti? Koji su im bili uspesi, u čemu su omanuli?
Sva ta pitanja (i sva ostala kojih se setite) možete im postaviti i u vezi s vašim precima. Zamolite ih da vam nacrtaju porodično stablo, onoliko koliko im je poznato, pa se onda raspitujte o različitim srodnicima s njega. Priče o drugim ljudima vrlo često su interesantne, plus ovo nisu samo neki tamo ljudi, to su osobe s kojima ste u krvnom srodstvu, od kojih ste mnogo toga nasledili – izgled, temperament, delom i talenat za ovo ili ono, po nečemu (izgledu ili nečemu drugom) ličite na ovog srodnika, po nečemu na onog… Raspitujući se o njima, možete mnogo toga da saznate i o sebi (recimo, da se neko isto tako mučio s bubuljicama, a posle puberteta fenomenalno izgledao, ili da neko, kao i vi, nikako nije voleo da čita, ali je bio pravi majstor za sve što ima veze sa sklapanjem i popravljanjem stvari, možda biste i vi mogli da se oprobate u tome).
Raspitajte se, prvo kod roditelja, a onda, ako vas zainteresuje cela stvar, i kod baka, deka, rodbine… Moglo bi da ispadne vrlo zanimljivo.

3 komentara
  1. Antal Turi

    Da li postoji neki program za pravljenje drveta života? Kako bi to moglo ili trebalo da izgleda. Moja familija je mnogo velika, ima nas oko 500, kad bih to sve počeo skicirati i pisati na papir, bilo bi mnogo, a tek koliki bi to trebalo da bude papir. Ako neko zna gde mogu naći takav program za stablo života, mnogo bih mu bio zahvalan.

  2. Miodrag J

    Lep pokušaj da se ljudi podstaknu na korisnu aktivnost.

  3. Snežana Đuka

    Tema je jako dobra.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike